Költségvetési Tanács: Az év második negyedévében jön a gazdasági mélypont. 17 százalék feletti visszaesésre számíthatunk - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Költségvetési Tanács: Az év második negyedévében jön a gazdasági mélypont. 17 százalék feletti visszaesésre számíthatunk

A szlovák gazdaság 2020 április-júniusa között éri ez a koronajárvány miatti mélypontját.

Nyitókép: webnoviny.sk

 

A szlovák gazdaság 2020 április-júniusa között éri ez a koronajárvány miatti mélypontját. A Költségvetési Tanács (Rada pre rozpočtovú zodpovednosť – RRZ) előrejelzése szerint éves szinten 17,3 százalékos visszaesés várható. Az előző negyedévhez képest ez 13,7 százalékos visszaesést jelent. Makroközgazdászok szerint az év harmadik negyedévében a gazdasági csökkenés 11,4 százalékra mérséklődik, mely év végére 7,5 százalékon állhat meg – derül ki az RRZ júniusi, rövidtávú előrejelzéséből, mely a már elérhető, legfrissebb adatokból merített.

 

Javul a vállalatok helyzete

 

„Az export és az import a második negyedévben 30-40 százalékkal lesz rosszabb, az egész GDP közel 20 százalékkal. Egyik napról a másikra nem várható talpra állás, de a javuló német mutatók óvatos optimizmusra adnak okot,“ fogalmaz a jelentés.

SJE Nyílt nap

 

A visszaesést leginkább a külkereskedelem és a befektetések visszaesése okozta. Pozitívum ugyanakkor a lakossági fogyasztás és a munkaerőpiaci mutatók.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket