Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az utóbbi időben számos vállalat csatlakozott az amerikai civil szervezetek által kezdeményezett „Stop Hate for Profit” kampányhoz, amelynek szervezői szerint az oldal keveset tesz annak érdekében, hogy kiszűrje a rasszista és gyűlöletkeltő tartalmat. A cél minél több nagy céget meggyőzni arról, hogy szüneteltesse hirdetéseit a közösségi platformon, így nyomást gyakorolva a szabályozás módosítása érdekében.

 

A felhíváshoz olyan vállalatok is csatlakoztak, mint például z Ford, Adidas, HP, Coca Cola, Mars, Unilever, Starbucks, Aviva, Honda, vagy az Intercontinental Hotels Group.

 

Kedden Mark Zuckerberg, a közösségi portál alapító-vezérigazgatója a vállalat globális marketingjét irányító alelnökkel, Carolyn Evertonnal, a feddhetetlenségért felelős Guy Rosen alelnökkel és Neil Potts közpolitikai alelnökkel együtt videókonferenciát tartott egyes, a portálon hirdető vállalatok képviselőivel.

 hirdetes_810x300  

 

A Facebook bejelentette, hogy megbízzák a Media Rating Council (MRC) nevű, médiakutatásokkal foglalkozó céget annak felülvizsgálatával, hogy a portál megfelelően kezeli-e, illetve eltávolítja-e a gyűlöletkeltő bejegyzéseket és tartalmakat.

 

Továbbá azt is bejelentették, hogy a jövőben az oldalon elsőbbséget biztosítanak a forrásmegjelöléssel ellátott, átlátható információknak, az újságírók által írt szövegek közzétételének.

 

A július 1-től beindult a Stop Hate for Profit kampány, melynek résztvevői arra szólítanak fel mindenkit, hogy ne hirdessenek a Facebookon.

 

„Arra kérünk mindenkit, hogy a legmélyebb amerikai elveink érdekében a szabadságért, egyenlőségért, igazságosságért júliusban ne hirdessenek a Facebookon,“

 

olvasható a felhívásban,

 

A kritikusok szerint a közösségi oldal nem tesz elegendő lépéseket a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében.

 

„Küldjünk erős üzenetet a Facebooknak: az önök anyagi haszna soha nem kerülhet előtérbe a gyűlölet, kirekesztés, rasszizmus, antiszemitizmus és erőszakkal szemben,“

 

írják a www.stophateforprofit.org honlapon.

 

Több vállalat más közösségi platformon is felfüggesztette a hirdetéseket.

 

„Jelenlegi rendszerünk automatikusan kiszűrik az ilyen tartalmak 90 százalékát. A rendszer nem tökéletes, de sokkal több, mint két éve, amikor 23 százalékon álltunk,“

 

– nyilatkozta Steve Hatch, a Facebook illetékese, jelezve, hogy igyekezni fognak még többet tenni ez ügyben.

 

webnoviny.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!