Nyitókép: coincolors.co

 

Több mint 15 százalékkal emelkedett az idei évben eddig az arany ára, a bitcoiné még ennél is jobban. A palladium és platima ellenben az autó- és elektrotechnikai ipar COVID-19 miatti korlátozások következtében veszített az értékéből. A nyersanyagok közül az olaj ára is csökkent, derül ki a Bloomberg legfrissebb elemzéséből.

 

„Az arany ára az idei év első hat hónapja alatt 15 százalékkal emelkedett. Jelenleg egy unciáért 1776 dollárt adnak, ami 8 éves csúcsot jelent. Drágult kicsit az ezüst ára is, igaz, csak egy százalékkal. Egy uncia ma 18 dollárt ér,”

 

– nyilatkozta a ČTK-nak  a Golden Gate CZ elemzője, Marek Brávník.

 

 hirdetes_810x300  

A nyersolaj árának alakulása idén különösen érdekes. A Brent ára idén 36 százalékkal, 42 dollárra csökkent, a RTI olajé pedig 35 százalékkal 40 dollárra.

 

Az aranynál is magasabb értéknövekedést ért el idén a bitcoin. Értéke 24 százalékkal 9100 dollárra emelkedett, miközben volt már 10 400 dolláron is.

 

Az arany árán keresett be egyébként Magyarország is az év elején. A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank még 2018 októberében vásárolt egymillió uncia aranyat. Az arany árának emelkedésén azóta az ország 100 milliárd forintot (mintegy 300 millió eurót) keresett.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!