Nyitókép: Euronews

 

A manhattani főügyész betekintést nyerhet Trump elnök pénzügyi adataiba és adóvisszatértéseibe – így döntött a Legfelsőbb Bíróság. Az elnök és jogi hadserege korábban mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolja pénzügyeit az állami nyomozóhatóság elől.

 

Cyrus Vance Jr., az egykori, azonos nevű külügyminiszter fia a határozat alapján kivizsgálhatja az elnök üzleti ügyei mellett azt a két kifizetést is, amelyet két, az elnökkel kapcsolatban állt nő kapott szolgáltatásaikért Trump elnök megválasztása előtt.

 

„Kétszáz éve elődeink úgy határoztak, hogy egyetlen állampolgár, még az elnök sem állhat a jog felett”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta John Roberts, főbíró az ítélet indoklásakor.

 

A döntés alapján Vance 2011-ig visszamenőleg átvizsgálhatja Trump elnöknek a Mazars könyvvizsgálónál vezetett könyvelését. Trump és ügyvédei eddig ezt azzal az érveléssel utasították el, hogy az elnök „abszolút immunitást” élvez bűnügyi eljárás esetén mindaddig, amíg hivatalban van.

 

„Hatalmas győzelem nemzetünk igazságszolgáltatási rendszerében”

 

– így kommentálta a Legfelsőbb Bíróság ítéletét Cyrus Vance Jr.

 

Noha az ítélettel lehetővé vált, hogy az ügyész betekintést nyerjen Trump könyvelési adataiba, azok vélhetően a közeljövőben nem kerülnek nyilvánosságra.

 


Az elnök „politikai boszorkányüldözésnek” nevezte a határozatot, és azt üzente, hogy a Mueller-ügy után harcba száll a politikailag korrupt New York városával is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!