Nyitókép: flightglobal.com

 

Emberi mulasztás, egészen pontosan a katonai radar rossz kezelése okozta az ukrán személyszállító repülőgép Irán általi lelövését. A jelentést az iráni civil légiforgalmi szervezet (CAO) tette közzé.

 

A január 8-án a teheráni repülőtérről röviddel a felszállás után lezuhant gép fedélzetén 176 utas volt. Irán három nappal a tragédia után ismerte el, hogy a hadserege a felelős az ukrán gép lelövéséért. A légiforgalmi adatokat francia és kanadai szakértők is elemezték.

 

A CAO dokumentuma a „tényjelentés“ nevet viseli, és lényegében a vizsgálat záró anyaga.

 hirdetes_300x300  

 

„Az emberi hiba a radarrendszer beállításának ellenőrzése során következett be, mely rosszul állította be a 107 fokos szöget. Ez vezetett a tragikus lépések sorozatához, amikor is már nem volt lehetőség helyesen kielemezni a lövedék útvonalát, és így megelőzni a tragédiát,”

 

olvasható a CAO jelentésében.

 

„Az iráni hadsereg föld-levegő rakétája az incidens előtt röviddel lett áthelyezve, és radarja láthatólag még nem volt helyesen beállítva,”

 

– írja a jelentés.

 

A CAO dokumentuma szerint az UIA légitársaság Boeing személyszállítójára kilőtt első védelmi rakétát anélkül lőtték ki, hogy a koordinációs központtól erre engedélyt kaptak volna. A második, 30 másodperccel később kiengedett rakéta „csak követte az első lövedék útját a cél felé.“

 

ČTK

További ajánlott írások:

 

Az ukrán főügyész szerint Irán nem eléggé együttműködő a vizsgálatban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!