Nyitókép: webnoviny.sk

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter szerint az új iskolai évtől kezdődően az iskolák számára lehetőség lesz rugalmas tantervet választani.

 

Az oktatás tartalmi részét három részre oszthatnák. Az első ciklus, első rész az 1-3. évfolyamra vonatkozna, a második rész a 4-5.-re, a harmadik pedig az alapiskolák 6-9. évfolyama számára.

 

Standardok az egyes évfolyamok számára

 hirdetes_300x300  

 

A tárcavezető szerint a rugalmas tantervvel maguk az iskolák határozhatnák meg a céljaikat. A jelenlegi rendszer szerint előírt standardok vannak az egyes évfolyamok számára.

 

A rugalmas tanterv egyelőre kísérleti stádiumban működne, melyet a minisztérium figyelni fog és kiértékel.

 

Gröhling szerint az oktatási rendszeren jelenleg nem tudnak másként lendíteni.

 

„Önkéntes, kísérleti alapon kell elindulnunk,“ magyarázta Gröhling. Az iskolák kiválaszthatják, hogy az első, vagy mindegyik ciklust ki akarják-e próbálni.

 

Igényesebb lesz a tanárok számára

 

A ciklusok bevezetésével Gröhling szerint az iskolák saját osztályaik alapján jobban fel tudják mérni az egyes évfolyamok tudásszintjét, és ehhez igazíthatják a tananyag elosztását. Az első ciklus esetében például három éve lenne a diáknak elsajátítani azt.

 

Mindez igényesebb a tanárok számára, mert előbbre látónak kell lenniük, és jobban együtt kell működniük az osztályokkal, a szülőkkel és az egész tanári karral,“

 

– magyarázta.

 

Az új rendszert viszont egyelőre nem fogják mindenütt bevezetni. Önkéntes alapon lehet majd választani, és afféle átmenetet fog jelenteni a memorizálás, illetve valós életre való felkészítés között.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!