Nyitókép: idnes.cz

 

Frissítve: 22.23 97 éves korában elhunyt az egyik vezető kommunista funkciónárius, Miloš Jakeš. A Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottsága egykori főtitkárának halálát hozzátartozói titkolták.

 

Hamvasztása és temetése már megtörtént a prágai Motol temetőben.

 

A hírről a Cseh Közszolgálati Rádió és a CNN Prima News számolt be elsőként.

 hirdetes_400x285  

 

Jakeš még a szögesdrót ledöntése előtt, 1987-1989 között két évig volt főtitkár. A Kommunista Pártba már 1945-ben belépett, majd lépegetett előre a ranglétrán.

 

A normalizáció időszakában (az 1968-as Varsói szerződés tagállamainak Csehszlovákiába való betörése után) ő irányította az átvilágítási komissziókat. 1977-ben megválasztották a Központi Bizottság tagjává.

 

A pártfőtitkári tisztségben Gustáv Husákot váltotta.

 

A Bársonyos Forradalom idején 1989. november 24-én lemondott posztjáról, ami egyúttal a kommunista rezsim összeomlását is jelentette. 1989. december 5-én, miután kizárták a Kommunista Pártból, lemondott parlamenti mandátumáról is.

 

Soha nem vállalta a felelősséget a kommunista rezsim retorzióiért, melyek, például 1989. november 17-én a diákok elleni rendőri fellépéssel a forradalmat is elindították. A rendszerváltás után Miloš Jakešt megpróbálták hazaárulásért elítélni, tekintettel az 1968-as eseményekre. A prágai városi bíróság azonban 2002-ben minden vád alól felmentette.

 

Körkép.sk/RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!