Nyitókép: Euronews

 

Továbbra is ég egy amerikai haditengerészeti hajó a kaliforniai San Diegó-i flottatámaszpont dokkjában. Környezeti katasztrófával fenyeget a lángoló amerikai hadihajó a hatóságok szerint. A kár pedig óriási lehet.

 

Tűzoltók százai harcolnak harmadik napja a tomboló tűz megfékezésével. Egyszerre három helyről: a levegőből, a földről és a vízből is próbálják elfojtani a lángokat. A USS Bonhomme Richard nevű helikopterhordozót mindeközben vastag füst borítja be. A tüzet eddig legalább egy nagy robbanás is kísérte.

 


Felbecsülhetetlen károk keletkezhetnek

 hirdetes_810x300  

 

Amennyiben a tűz eléri a tartályokban lévő, több millió liter üzemanyagot, az felbecsülhetetlen károkat okozhat a helyi ökoszisztémában.

 

A parti őrség már felbérelt egy olajtakarító csapatot, amely készen áll arra a vészhelyzetre, ha olaj ömlene a vízbe. Emellett egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légi forgalmat.

 

A legutóbbi tájékoztatón elhangzottak szerint a tűzvészben már összeomlott a hajótorony, és a parancsnoki híd is végveszélyben van. A lángokat csupán két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.

 

Gregory Bull/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

 

Szakértők arra figyelmeztetnek már most, hogy ha összeomlana a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlene, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válhat.

 

A lángok vasárnap reggel csaptak föl az alsó rakományterében. A hajó rutinszerű karbantartás céljából állt be a kikötőbe.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.