Nyitókép: magyarhang.org

 

Rendhagyó Facebook-üzenetben hívta fel a néppárti vezetők figyelmét arra Donald Tusk, hogy a pénteki uniós csúcson erkölcsös alkura van szükség a költségvetésről és nem szabad kockáztatni az alapvető értékeket, mint a sajtószabadság, vagy a jogállamiság.

 

Az Európai Néppárt vezetői a pénteki unió csúcs előtt zárt körben egyeztetnek az uniós mentőcsomagról, valamint a hétéves költségvetésről. A csúcstalálkozó egyik vitatott témája lesz az is, hogy a jogállami normák betartásához kössék-e az uniós pénzek kifizetését. Ebben a témában osztotta meg gondolatait konkrét országok említése nélkül Donald Tusk is a Facebookon, az Európai Néppárt vezetőihez címzett üzenetében.

 

„Az uniós újjáépítési tervről és a költségvetésről, illetve a (jogállamisági) feltételrendszerről szóló vita nagyon komoly teszt lesz a politikai családunk számára. Tudom, mennyire bonyolult összeegyeztetni a különböző érzékeny területeket és érdekeket”

 

 hirdetes_810x300  

Gulyás: nem lehet feltételekhez kötni az uniós helyreállítási csomagot

 

Nem lehet feltételekhez kötni az uniós helyreállítási csomagot, a tagállamok kormányai tudják a legjobban, milyen intézkedésekre van szükség, erről is beszélt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

 

A magyar kormány álláspontja egyértelmű. Mivel nem arról van szó, hogy a tagállamok befizetéseiből jön létre költségvetés, hanem közös hitelt vesznek fel, feltételeket ehhez kapcsolódva előírni nem lehet, magyarázta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint ezt a forrást csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre, a növekedés ösztönzésére lehessen fordítani, és a nemzeti kormányok tudják, melyek a legjobb intézkedések. Közösen vállalnak kötelezettséget az országok, így joguk van ahhoz, hogy a szerintük legjobb módon használják fel ezeket az összegeket.

 

Nagyon eltérő a tagállamok álláspontja, ezért nem biztos, hogy eredményes lesz a hétvégi uniós csúcs, vélekedett a miniszter.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!