Nyitókép: teraz.sk

 

Országos tiltakozások robbantak ki Fehéroroszországban vasárnap este, miután az állami exit poll felmérések ismét a 26 éve hivatalban lévő Lukasenka államfő elsöprő győzelmét vetítették elő.

 

A tüntetők nemcsak Minszkben, hanem körülbelül még másik 20 városban összecsaptak a rohamrendőrökkel az elnökválasztást követően. A rendfenntartók többféle gumilövedékeket, könnygázt, vízágyút, valamint hang- és villanógránátot is bevetettek a feldühödött tömeg ellen.

 

Az ellenzékiek szerint a választási bizottság tagjai manipulálták a szavazás eredményét és pont fordítva van, mint amit bejelentettek: azaz a nem a 65 éves Aljakszandar Lukasenka ért el 80 százalék körüli győzelmet, hanem ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja.

 hirdetes_400x285  

 

A fehérorosz rendszer kritikusaira folyamatos nyomás nehezedett a kampány alatt. Az ellenzéki jelölt kampányfőnökét és csapatának egy másik tagját is őrizetbe vették a szavazás előtti napon.

 

Minszkben a rendőrök fellépését követően a független hírügynökségek sérülteket jelentenek. Azt írták, a Nemiga metróállomásnál egy rendőrségi furgon belehajtott a tömegbe. Egy eszméletlen állapotban levő tüntetőt kórházba kellett szállítani, egy másik személy pedig nyílt törést szenvedett. A tömeg közben azt kiabálta, hogy: „Gyilkosok!”

 

Az exit poll eredmények kihirdetése után több mint 100 személyt letartóztattak. 74-et a fővárosban, mintegy 70-et pedig az egyes vidéki településeken. Meg nem erősített források szerint azonban például Kobrinban a rendőrség megtagadta a tömeg eloszlatását.

 

Euronews/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!