Nyitókép: Körkép.sk

 

Továbbra is magas a  véletlenszerű fakivágások aránya Szlovákiában. A Környezetvédelmi Világalap (WWF) helyi kirendeltsége szerint a Mezőgazdasági minisztérium 2019-es adatai alapján összesen 9,22 millió köbméter fát termeltek ki az országban.

 

Az időjárási viszontagságok utáni nem tervezett, véletlenszerű kivágások az összes fakivágás 55 százalékát teszik ki. A WWF szerint azonban a viharkárok utáni fák nagyon hasznosak a biológiai sokszínűség szempontjából, és nagyobb arányban kellene az erdőkben hagyni őket.

 

A WWF adatai szerint Szlovákiában a folyamatok ezzel ellentétesek. Az elmúlt 10 évben a viharkárok miatti fakivágás aránya meghaladta az 50 százalékot.

 hirdetes_300x300  

 

A környezetvédelmi világalap szerint ráadásul Szlovákia manipulál a számokkal, ugyanis a viharok után visszamaradt, ún. halott fák közé azokat is besorolja, amelyeket valójában elhord az erdőből és felhasználásra kerülnek. A WWF ennek alátámasztására műholdfelvételekkel is rendelkezik.

 

Kritikával illette továbbá azt is, hogy az ország fafelhasználása továbbra is pazarló, illetve hogy az erdőknek alig 41,5 százaléka újul meg természetes módon Szlovákiában. Gondot jelent az is, hogy eltűnőben van a jegenyefenyő a szlovákiai erdőkből, helyét a bükk veszi át. A jegenyefenyők eltűnésének egyik oka, hogy a fakivágások miatt elveszti természetes árnyékát, így az őzek, szarvasok könnyebben elérik.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!