Nyitókép: ct24ceskatelevize.cz

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ma Varsóban közös lengyel-amerikai katonai együttműködési megállapodást írt alá a lengyel védelmi miniszterrel.

 

Az egyezmény értelmében újabb, több ezer amerikai katona érkezik Lengyelországba, ahol már eddig is mintegy 4500 fő állomásozik.

 

A NATO többi egységével együtt a feladatuk, hogy szétoszlassa az oroszokkal szembeni aggódást a Krím-félsziget 2014-es orosz annexiója után.

 hirdetes_810x300  

 

Pompeo a lengyel fővárosban találkozott Andrzej Duda államfővel, Mateusz Morawiecky kormányfővel, Jacke Czaputowicz külügyminiszterrel, és részt vett a varsói csatával kapcsolatos ünnepségen, melyet a lengyelek Vörös hadsereg felett aratott győzelme emlékére tartottak. A tárgyalásokon érintették a regionális együttműködés témáját és az 5G hálózatokkal kapcsolatos biztonságpolitikai kérdéseket is.

 

Pompeo közép-európai látogatásának negyedik állomása Lengyelország. Az elmúlt napokban Csehországban, Szlovéniában és Ausztriában is tárgyalt. A külügyminiszter mindhárom országot „Amerika jó barátainak“ nevezte. A német sajtó ezt követően arról spekulált, nem Európa megosztásának kísérletéről van-e szó az amerikaiak részéről.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!