Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Nincs tervben az iskolák egységes bezárása, szeptember 2-val kötelezően mindenki számára megkezdődik az iskola.

 

A koronajárvány azonban itt van köztünk és meg kelt tanulnunk élni vele. Mindez a megelőző intézkedésekkel kapcsolatos felelősséget és azok betartását követelik meg a szülőktől, tanároktól, fenntartóktól, gyerekektől egyaránt.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a tárca 4 millió eurós pénzcsomagot különít el az iskolák számára (egy-egy intézményre vonatkozóan 600-tól 3000 euróig terjedő összeget), melyből a megelőző intézkedésekkel kapcsolatos kiadásokat fedezhetik. Úgymint szájmaszkok, kesztyűk, fertőtlenítő szerek vásárlása, stb.

 hirdetes_810x300  

 

A minisztérium a honlapján manuálokat tesz közzé az óvodák, alapiskolák, főiskolák, iskolai étkezdék, internátusok, stb. számára, mely szabályozza a működésüket a koronavírusos időszakban.

 

Óvodaindítás a COVID-19 árnyékában. A többség felkészült, de vannak még nyitott kérdések

 

Az iskolák szemafort (jelzőlámpát) is kapnak, mely meghatározza a vírusfertőzés kockázatának mértékét az adott osztályban és iskolában.

 

Miről szól a szemafor?

Zöld szín – nincs fertőzött diák

Narancssárga szín – egy diák fertőzött

Piros – Többen fertőzöttek az osztályban

 

Egyúttal minden iskola köteles lesz egy teljes izolációra szolgáló termet kialakítani. Fertőzésveszély esetén az iskola telefonon a szülőt tájékoztatja, a szülő pedig az orvost. Az orvos értékeli ki a diagnózist, mely lehet COVID-19 fertőzés, de akár infuenza vagy más betegség. Ezt követően a szemafor szerint halad tovább az iskola.

 

Szájmaszk-viselés szabályai

 

Óvoda – a gyerekek nem kötelesek hordani, de hordhatják. Sok helyütt a tanító nénik már rávezették a gyerekeket a szájmaszk viselésének fontosságára játékos módon.

 

Alapiskola 1-4. osztály: a szájmaszk viselése csak ajánlott, de a tárca örülni fog, ha a diákok hordják majd.

 

Alapiskola 5-9 osztály, középiskola, egyetem – szeptember 15-ig kötelező minden diák és munkaerő számára a viselése.

 

Az iskolák kötelesek megakadályozni az osztályok csoportosulását, és kötelesek biztosítani a Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal előírásainak betartását. Ahol úszómedence áll rendelkezésre, ott a szeptember 20-i tanterv szerint nem használhatják a fürdőhelyeket, úszómedencéket a tornaórák keretében sem.

 

Minden szülő a tanévkezdéskor köteles lesz leadni a gyermek egészségi állapotára vonatkozó becsületbeli nyilatkozatot és az ehhez kapcsolódó kérdőívet, mely elérhető az iskoláknál.

 

Főiskolák, egyetemek

 

Főiskolák, egyetemek számára ajánlott a tanévkezdés kitolása. Legtöbb helyen így az őszi szemeszter szeptember 28-án kezdődik.  Mindez annak érdekében, hogy a szeptember eleji tanévkezdés tapasztalatai addig már ismertek legyenek.

 

Az első két hétben az iskolákban várhatóan szigorúbb szabályok lesznek. Akkor térnek ugyanis vissza a nyaralásokból, táborokból a diákok. Mivel nincs kapacitás mindenkit tesztelni, ezért lesz szigorúbb az első napokban a szájmaszk-használat és az egyéb megelőző intézkedések betartása.

 

A Szlovákiai Oktatásügyi Minisztérium az elkövetkező órákban minden intézkedést a honlapján is közzétesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!