Nyitókép: hvg

 

A mesterséges intelligencia és fejlett technológiai eszközök minden eddiginél hatékonyabb megoldások állhatnak rendelkezésre ahhoz, hogy a szakemberek felvegyék a harcot az erdőirtókkal – hívja fel a figyelmet a küzdelemhez nagyteljesítményű számítógépekkel hozzájáruló Lenovo.

 

Ahogy a HVG cikke írja, az elmúlt évek becslései alapján az utóbbi 25 évben közel másfél millió négyzetkilométerrel, vagyis több, mint Dél-Afrika teljes területével csökkentek a fákkal borított területek; minden egyes percben 27 futballpálya nagyságú területet veszítünk el az erdőirtások következtében.

 

 hirdetes_810x300  

 

A byteLAKE nevű lengyel vállalkozás, mesterséges intelligencia (MI) és a kínai technológiai vállalat nagyteljesítményű számítógépeinek segítségével dolgozta ki azt a programot, amely képes lehet felvenni a harcot az erdőirtással szemben. Az Ewe Guard nevű rendszer lehetővé teszi, hogy emberi érintés nélkül gyorsan, és a korábbinál sokkal hatékonyabban vizsgálják meg a fák aktuális állapotát.

 

„A kiirtott fák helyett új fákat kell ültetni. Sokan gondolják úgy, hogy ez az egyértelmű megoldás az erdőirtásokkal szemben. A kérdés azonban jóval komplikáltabb” – idézi a gyártó közleméyne Marcin Rojeket, a program társalapítóját. „Az új fák ültetése esetén elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként megvizsgáljuk a növények aktuális állapotát. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy akár egy kis mértékű emberi beavatkozás is képes arra, hogy kárt tegyen a növekvő fák környezetében. Ezt figyelembe véve egy olyan megoldást szerettünk volna kidolgozni, amely képes arra, hogy emberi érintés nélkül végezze el ezeket a felméréseket, vizsgálatokat.”

 

 

A byteLAKE programjának fejlesztői remékik, segítségethatnak nyújt továbbá az erdőgazdálkodók és környezetvédelmi szervezetek számára is, hiszen a technológia segítségével nemcsak a fafajták pontos meghatározására lesznek képesek a drón által begyűjtött információk alapján, de megkülönböztethetik a beteg fákat egészséges társaiktól, és pontosan felmérhetik azokat a pontokat, ahol a fák nagyobb eséllyel pusztulnak ki vagy válnak beteggé.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!