Nyitókép: Filip Mónika fb-oldala

 

Frissítve: 20.16 Esetenként akár több tíz kilométeres kerülővel kell számolniuk az ingázó magyar diákoknak ahhoz, hogy eljussanak az iskolába.

 

Alig néhány óra van már csak hátra a magyar határzár bevezetéséig, mely polgárok, munkavállalók, diákok ezreinek a mindennapjait befolyásolja. Mint ismert, szeptember 1-től Magyarország lezárja a határait a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében (ennek részleteiről itt, itt és itt írtunk bővebben.) Az egyes kivételek ellenére komoly fennakadások várhatók például a Magyarországon tanuló felvidéki magyar diákok körében.

 

Naponta akár 120 kilométeres kitérő

 hirdetes_810x300  

 

Leginkább azok számíthatnak komoly, több tíz kilométeres kitérőre, akik tanulóként naponta, hetente ingáznak.

 

Filip Mónikához (SaS), az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatásért is felelős államtitkárához a hétfői nap folyamán kétségbeesett szülők tucatjai fordultak. A problémát az jelenti, hogy a több száz kilométeres magyar-szlovák határszakaszon csak alig hat helyen lehet majd belépni Magyarországra.

 

Amint azt a Körképen már ismertettük, ez a hat határátkelőhely Komárom, Párkány, Rajka, Ipolyság, Sajószentkirály és Migléc.

 

FIGYELEM: Keddtől teljesen lezárják a medvei határátkelőt, csak hat másik ponton lehet átlépni a szlovák-magyar határt

 

A Nagykürtösi járás magyar diákjai számára (de más járások esetében is hasonló a helyzet) ez a Szlovákgyarmat – Balassagyarmat határátkelő lezárása miatt komoly, 30-35 kilométeres kitérőt jelent Ipolyság felé, majd ugyanennyit vissza Balasszagyarmatra. Ráadásul naponta kétszer, egy hónapon keresztül minden egyes tanítási napon.

 

Filip Mónika is keresi a megoldást

 

Filip Mónika ezért a hétfői nap folyamán már megkereste Magyarország szlovákiai nagykövetségét, kezdeményezve, hogy közös megoldást találjanak a helyzetre. A Körkép.sk információi szerint Filip Mónika szintén felvette a kapcsolatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság illetékesével is, akik kedden Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral fognak tárgyalni a kérdésről.

 

 

Megnyugtató megoldást az jelentene, ha legalább gyalog átengednék a határon az iskolába igyekvő felvidéki magyar diákokat, elkerülve így a nem kevés többletkilométert és időveszteséget.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.