Dömötör
  • HUF: 365.10
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 19 °C
Friss hírek

Komoly gondokat okoz a magyar határzár a Magyarországon tanuló felvidéki magyar diákok számára. A kétségbeesett szülők Filip Mónikához fordultak

A Magyarországra ingázó felvidéki magyar diákok számára sürgős megoldást kell találni, hogy eljuthassanak az iskolákba

Nyitókép: Filip Mónika fb-oldala

 

Frissítve: 20.16 Esetenként akár több tíz kilométeres kerülővel kell számolniuk az ingázó magyar diákoknak ahhoz, hogy eljussanak az iskolába.

 

Alig néhány óra van már csak hátra a magyar határzár bevezetéséig, mely polgárok, munkavállalók, diákok ezreinek a mindennapjait befolyásolja. Mint ismert, szeptember 1-től Magyarország lezárja a határait a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében (ennek részleteiről itt, itt és itt írtunk bővebben.) Az egyes kivételek ellenére komoly fennakadások várhatók például a Magyarországon tanuló felvidéki magyar diákok körében.

 

Naponta akár 120 kilométeres kitérő

 

Leginkább azok számíthatnak komoly, több tíz kilométeres kitérőre, akik tanulóként naponta, hetente ingáznak.

 

Filip Mónikához (SaS), az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatásért is felelős államtitkárához a hétfői nap folyamán kétségbeesett szülők tucatjai fordultak. A problémát az jelenti, hogy a több száz kilométeres magyar-szlovák határszakaszon csak alig hat helyen lehet majd belépni Magyarországra.

 

Amint azt a Körképen már ismertettük, ez a hat határátkelőhely Komárom, Párkány, Rajka, Ipolyság, Sajószentkirály és Migléc.

 

FIGYELEM: Keddtől teljesen lezárják a medvei határátkelőt, csak hat másik ponton lehet átlépni a szlovák-magyar határt

 

A Nagykürtösi járás magyar diákjai számára (de más járások esetében is hasonló a helyzet) ez a Szlovákgyarmat – Balassagyarmat határátkelő lezárása miatt komoly, 30-35 kilométeres kitérőt jelent Ipolyság felé, majd ugyanennyit vissza Balasszagyarmatra. Ráadásul naponta kétszer, egy hónapon keresztül minden egyes tanítási napon.

 

Filip Mónika is keresi a megoldást

 

Filip Mónika ezért a hétfői nap folyamán már megkereste Magyarország szlovákiai nagykövetségét, kezdeményezve, hogy közös megoldást találjanak a helyzetre. A Körkép.sk információi szerint Filip Mónika szintén felvette a kapcsolatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság illetékesével is, akik kedden Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral fognak tárgyalni a kérdésről.

 

 

Megnyugtató megoldást az jelentene, ha legalább gyalog átengednék a határon az iskolába igyekvő felvidéki magyar diákokat, elkerülve így a nem kevés többletkilométert és időveszteséget.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket