Nyitókép: irozhlas.cz

 

82 éves korában elhunyt Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh rendező. A hírt felesége, Olga Menzelová közölte vasárnap este a Facebook-oldalán.

 

„A szeretett Jiřinko, bátrak között is a legbátrabb. Tegnap este otthon, a karjainkban a testeelhagyta a földi létünket”

 

– fogalmazott felesége a közösségi oldalon szívszorító üzenetében.

 

 hirdetes_810x300  

Jiří Menzel kéttucatnyi játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben megkapta az Oscar-díjat, de Hrabal-regény szolgált az 1980-as Sörgyári capriccio alapjául is. Az 1985-ben készült

 

Az én kis falum című filmje – amelyben Bán János Jászai Mari-díjas színész alakítja a főszerepet – minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, 1986-ban újabb Oscar-jelölést hozott a számára.

A jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz – mondta egyszer.

 

Körkép.sk/index.hu/wikipedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!