Nyitókép: szekelyhon.ro

 

Az idei választások megnyerésére és közös kormányzásra készülnek Romániában az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – erősítette meg csütörtökön a PNL és az RMDSZ elnöke az Európai Parlament néppárti frakciójának igazgatótanácsával folytatott távértekezleten.

 

Romániában szeptember 27-én tartják az önkormányzati, december 6-án pedig a parlamenti választásokat. A PNL-nek mintegy tíz százalékpontos előnye van a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben és az Európai Néppárt tagpártjaival, a – parlamenti küszöb átlépésére jelenleg esélytelennek tartott – Népi Mozgalom Párttal (PMP), illetve az RMDSZ-szel szeretne kormánykoalíciót alkotni – szögezte le a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök.

 

Hozzátette: ha a néppárti erőknek nem sikerülne többséget alkotniuk, semmiképp sem lépnének kormányra a „volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal”, hanem megpróbálnának más lehetséges partnereket bevonni – tette hozzá a kormányfő.

 hirdetes_810x300  

 

Az RMDSZ is szövetségre akar lépni az önkormányzati választások után PNL-vel mindenütt ahol lehetséges, mert Romániának politikai stabilitásra van szüksége – mutatott rá Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kifejtette: Romániában folyamatos politikai válság van, az utóbbi nyolc évben tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, hosszú távú építkezésre kell törekedni.

 

„Az RMDSZ-nek és a PNL-nek azonos célkitűzése van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni a múlt problémáin, és a jövőre kell koncentrálni”

 

– idézte Kelemen Hunort az Agerpres hírügynökség.

 

A EPP frakcióvezetősége és a román kormánytagok bukaresti tanácskozását Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője elnökölte, aki köszönetet mondott Klaus Iohannis román államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek, hogy „visszahozták Romániát az európai útra”.

 

Bukaresti látogatása alkalmából Webert a román államfő is fogadta, aki azt kérte az EPP-től, hogy támogassa Románia felvételét a schengeni övezetbe.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!