Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az Università degli Studi Roma Tre olasz egyetem tudósai három sósvizű tavat fedeztek fel a Mars déli részén. Egyúttal egy 2018-ban felfedezett tó létét is megerősítették. Munkájuk során az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának radarméréseit használták fel.

 

„További adatok segítségével és azok elemzésével három víztározót fedeztünk fel,“ írta a csapat a Nature Astronomy magazinban.

 

A tavak jégtakaró alatt rejlenek, mintegy 1,5 kilométer mélységben. Méretük szerint a legnagyobb kiterjedése 20×30 kilométer, és több kisebb vízfelület veszi körül.

 hirdetes_810x300  

 

A szakértők úgy gondolják, hogy a víz sókoncentrátuma extrém mértékben magas, így az alacsony hőmérséklet mellett is megőrizte cseppfolyós állapotát.

 

A tavak egyedi élőrendszereket rejtenek

 

A Mars hőmérséklete valamikor jóval melegebb és sokkal nedvesebb is volt mint jelenleg. Ennek köszönhetően a felszínén is folyóvizek voltak.

 

„Ma már nem marad meg a víz a felszínén, de az új bizonyítékok szerint fennáll annak a lehetősége, hogy a felszín alatt egy egész tórendszer rejtőzik, melyek több millió, vagy akár több milliárd éves is lehet,“

 

– magyarázta az ESA.

 

 

Ezek a tavak ideális helynek ígérkeznek a marsi élet felfedezésére. Olyan egyedi élőrendszereket rejthetnek, melyek lehetőséget adnak az asztrobiológusok számára, hogy vizsgálják az élet fennmaradását szélsőséges körülmények között is.

 

A Mars vizsgálatánál hasonló technológiát és radaradatokat használnak, mint Kanada, Grönland és az Antarktisz hasonló projektjeinél.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.