Frissítve: 15.44 Hétfőtől, azaz október 12-től távoktatásra állnak át a középiskolák, tájékoztatott Branislav Gröhling iskolaügyi miniszter.

 

A középiskolások számára így otthonról folytatódik az oktatás. Egyúttal a szakmai gyakorlatok is leállnak, illetve annak oktatása is. A döntés felfüggesztésig marad érvényben. A nyolcosztályos gimnáziumok esetében azok az évfolyamok, melyek elméletileg már a középiskolai szintet képezik, szintén otthonról folytatják a tanulást, míg az alsóbb évesek bejárhatnak továbbra is.

 

További változás, hogy október 12-től az alapiskolák alsó tagozataiban is kötelező lesz a szájmaszk. Az 5-8 évfolyamban ez már eddig is így volt. A napköziotthonok szigorú előírások mellett működhetnek csak, ezek konkrétumairól a szaktárca még tárgyal.

 

 hirdetes_810x300  

Gröhling azt is elmondta, mivel nem minden diák és tanár rendelkezik kellő informatikai felszereltséggel, a kormánynak anyagi forrásokat kell felszabadítania az online oktatás bebiztosítására.

 

Óvodák, egyetemek

 

Az óvodákban 3 éves korig nem lesz kötelező a szájmaszkhasználat. Az ennél idősebb óvodásoknak határozottan ajánlják beltéren és kültéren is viselni a maszkokat. Az óvópedagógusoknak már eddig is kötelező volt. Az oktatás az óvodákban és az iskolákban is jelenléti formában működik – tornázni, énekelni nem szabad(na).

 

A miniszter szeretné az óvodákat és az alapiskolákat minél tovább nyitvatartani – Ez a szülők miatt is nagy segítség a családoknak, akik így munkába járhatnak.

 

Az egyetemek és főiskolák esetében szintén a távoktatásra való fokozatos áttérés várható, de Gröhling szerint ez az egyes oktatási intézmények saját döntése.

 

Szabadidőközpontok, művészeti alapiskolák

 

Az iskolán kívüli köröket, szabadidős csoportos foglalkozásokat is valószínűleg betiltják. Ez vonatkozik például a művészeti alapiskolákra – táncoktatás, színjátszás, stb. A csoportos foglalkozások így alig három hétig működhettek csak, mivel egyébként is csak később engedélyezték az elkezdésüket.

 

Éttermek, határátlépés

 

Holnaptól szigorodik a határátlépés Csehországgal. Előzetes információk szerint az éttermekben is betilthatják a fogyasztást, hogy csak ablakon keresztül lehessen ételt kiadni. Az SaS azonban ellenzi ezt a javaslatot, ugyanúgy nem értenek egyet a fitnesstermek bezárásával sem.

 

„Meglepett, hogy nincsenek számok, nincsenek adatok arról, hogy hányan fertőződtek meg az edzőtermekben, vagy színházban. Ezért az ilyen javaslatokat csípőből tüzelésnek tekintjük”

 

– fogalmazott Sulík.

 

Az SaS elnöke szerint ha bezárjuk, akkor likvidáljuk őket. Ezért bízik abban, hogy ma végül nem születik ilyen döntés. Ha mégis, akkor mint elmondta, kompenzációkra lesz szükség, de soha nem kapnak annyit, mint amennyi veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni.

 

További részletek a krízisstáb ülése után.

 

Körkép.sk

 

A Központi Krízisstáb vasárnap délelőttől a kormányhivatalban ülésezik. Az új megszorító intézkedésekkel kapcsolatban 15.00 óra körül várható sajtótájékoztató.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.