Nyitókép: webnoviny.sk

 

Mintegy 20 nagy internetes vállalat szerepel azon a listán, melyek szigorúbb szabályokra számíthatnak Brüsszeltől piaci erejük csökkentése érdekében.

 

Ami valószínű, az a szigorúbb szabályrendszer számukra, mint a kicsik esetén. Kénytelenek lesznek ugyanis a konkurenciával is megosztani az adataikat, adatgyűjtésük pedig átláthatóbb formát kap.

 

Hogy kik kerülnek majd a listára, az attól függ, hogy mekkora piaci részesedéssel rendelkeznek, vagy, hogy mennyi felhasználójuk van. A Facebook vagy a Google minden bizonnyal köztük lesznek, mivel erejük akkora, hogy a kisebb vállalatok nélkülük működni sem tudnak.

 hirdetes_300x300  

 

Jobb gazdasági verseny

 

Brüsszel ezzel szeretne gátat szabni a technológiai vállalatok üzleti módszereinek. A pontos lista egyelőre még vita tárgyát képezi.

 

A cél mindenesetre a gazdasági verseny javítása olyan szabályok bevezetésével, melyek megsértése nem csak büntetést von majd maga után. A mamutvállalatok ugyanis ezeket a pénzösszegeket gyakran gond nélkül kifizetik, és azokra csak mint vállalkozással összefüggő kényszerkiadásra tekintenek.

 

A nagy ötös

 

Brüsszel emiatt arra kényszerítené mondjuk az Amazont vagy az Applet, hogy adataikat a konkurenciával is megossza.

 

Ellenkező esetben az EU akár szét is darabolhatja őket, vagy tulajdonrészüktől lennének kénytelenek megválni, ha riválisaik kárára működnek.

 

Kritika és ellenállás

 

A Financial Times jól értesült forrásaikra hivatkozva arról ír, hogy a vitatott lista elsősorban a nagy amerikai technológiai cégóriásokat célozza meg, ami megbonthatja Washington és Brüsszel jó viszonyát.

 

Csakhogy a nagy öttel szembeni kritika Amerikában is erősödik, ahol, ahogy arról a Körképen mi is beszámoltunk, épp most született egy friss kongresszusi jelentés a témában.

 

Az új szabályrendszer decemberben kerülhet nyilvánosságra, a csomag egyéb, internet-felhasználással kapcsolatos új előírásokat is tartalmaz majd.

 

„Ez nem az az internet, amit szerettünk volna“

 

– idézte a Financial Times a forrását.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!