Vilma
  • HUF: 358.96
  • USD: 1.21
  • 7 °C
  • 13 °C
Friss hírek

Becsületrendet ad a francia állam a lefejezett tanárnak

A legmagasabb francia állami kitüntetést kapja az iszlamista merénylő által lefejezett történelemtanár

Nyitókép: Euronews

 

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozzák annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer oktatásügyi miniszter.

 

A 47 éves Samuel Patyt múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte egy csecsen származású fiatalember, aki kisgyermekkorában menekültként érkezett Franciaországba. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart “bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy bezárják azt a mecsetet hat hónapra, ahol videofelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat. A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

 

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen. Máris több embert letartóztattak.

 

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2020. okt. 20. 13:54

Sokra megy vele.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket