Nyitókép: Reprofoto (Fb-live)

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Igor Matovič kormányfő a mai nappal felhívást intézett az országban élő és dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók, ápolók, apácák, stb. felé. Arra kérik őket, hogy jelentkezzenek és segítsenek az országos COVID-19 tesztelés lebonyolításában.

 

A korona.gov.sk honlapon jelentkezhet mindenki, akinek megfelelő végzettsége van, ott található az ehhez szükséges formanyomtatvány is.

 

  hirdetes_300x300   

 

Lehetőség van a tesztelés, és a minták kiértékelésénél segédkezni. Saját, lakóhelyük szerinti járásban, az általuk megadott időpontban is választható helyszín, illetve időpont. Olyan egészségügyi dolgozókra van szükség, akik a törvény értelmében a tesztelést elvégezhetik.

 

„19 ezer orvos, 34 ezer nővér, 400 katonai egészségügyi dolgozó, összesen 88 ezres egészségügyi dolgozókból álló hadsereg áll rendelkezésre Szlovákiában. Közülük 20-25 ezerre van szükségünk”

 

– reagált újságírói kérdésre a miniszter, aki jelezte, hogy orvosként saját maga is segédkezik majd a mintavételeknél.

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ...  Betöltés ...

 

Rajta kívül több minisztériumi dolgozó, köztük a szintén orvos államtitkár is részt vesz majd a tesztelésben.

 

„Több száz orvos és ápoló már magától jelentkezett”

 

– tette hozzá.

 

Ennyi az annyi

 

Ha mindannyian összefogunk, és saját kezünkbe vesszük a sorsunkat, ha részt veszünk az országos tesztelésen, komoly mértékben lassítani tudjuk a járványt, fogalmazott Krajčí.

 

Igor Matovič kormányfő elmondta, hogy az állam 7 eurós órabért plusz 20 euró kockázati pótlékot fizet aszerint, hogy hány pozitív fertőzött van az adott körzetben. A kockázati pótlék 20 euró egy-egy pozitív eset után.

 

Matovič megerősítette, hogy a tesztelés nagy valószínűséggel választható lesz, és a nyugdíjasokat, akik hetek óta minimalizálták az emberekkel való érintkezást, igyekeznek megkínélni tőle.

 

Igor Matovič kormányfő részvétét fejezte ki az árvai, Covid-19-ben elhunyt orvos halála miatt.

 

Cinizmusnak nevezte azok cselekedeteit, akik csak azt nézik, hogy nem mehetnek futballmeccsre vagy étterembe, miközben emberek halnak meg a járványban.

 

Pontosan tudjuk, mi lesz, ha nem állítjuk meg a vírust. A cseh példa előttünk áll, látjuk, hogy alakul ott a helyzet – mondta.

 

Még ilyen kritikus helyzetben is ilyen cinikus és érzéketlenek tudunk lenni, hangsúlyozta, konkrét példákat felhozva az emberek reakcióiból az orvos halála kapcsán. Konkrétan azokra a hozzászólásokra gondolt, akik arról írtak, hogy ki tudja, hol fertőződött meg, ki tudja, milyen lagziban, melyik étteremben volt.

 

Frissítjük.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.