Virág
  • HUF: 361.00
  • USD: 1.19
  • 0 °C
  • 5 °C
Friss hírek

Feltörték Trump Twitter-fiókját. Nem bonyolította túl a jelszavát

Miután belépett, lényegében bármit posztolhatott volna a 87 millió követőjének, és ekkor ijedt meg igazán.

Nyitókép: hvg.hu

 

Kibertámadást sem kellett elkövetnie, egyszerűen csak próbálkozott, és ötödszörre ki is találta a jelszót. Egy holland biztonsági szakemberről van szó, akinek sikerült belépnie Trump Twitter-fiókjába.

 

Az esetről bővebben a HVG tech rovata számolt be.

 

A nyár közepén az elmúlt évek egyik legnagyobb – és nem mellesleg sikeres – hackertámadását hajtották végre a Twitter ellen. Akkor 130 fiókot vettek célba, és jó néhányat sikerült is feltörniük, például Tim Cookét, Barack Obamáét, Elon Muskét vagy épp Joe Bidenét, Donald Trumpét azonban nem bántották.

 

Most viszont az amerikai elnök fiókjához sikerült hozzáférni, méghozzá úgy, hogy megtámadni sem kellett a fiókot. Victor Gevers kiberbiztonsági szakértő ugyanis nemes egyszerűséggel kitalálta a belépéshez szükséges jelszót.

 

A szakember – akinek 2016-ban egyszer más sikerült bejelentkeznie a fiókba – összesen ötször próbált meg belépni. Az első négy kísérlet sikertelen volt, ötödjére viszont kipattant a fejéből egy lehetséges jelszó: maga2020 – ami Trump egyik jelszava az idei elnökválasztási kampányban (Make America Great Again). Kiderült, tényleg ez a jelszó védte Donald Trump Twitter-fiókját.

 

A szakember azt mondja, arra számított, hogy a negyedik próbálkozás után a Twitter letiltja a továbbiakat, de nem ez történt. Elmondása szerint miután belépett, lényegében bármit posztolhatott volna a 87 millió követőjének, és ez eléggé megijesztette. A történet alapján egyébként úgy tűnik, Trump fiókját semmilyen extra biztonsági védelem – például kétfaktoros azonosítás – nem védi.

 

A férfi ezután a Twitteren próbálta megüzenni Trump kampánycsapatának – valamint a Twitternek, a CIA-nek, a Fehér Háznak és az FBI-nak –, hogy az elnök fiókja nincs biztonságban, de semmilyen választ nem kapott.

 

Egy nappal később már bekapcsolták a kétfaktoros azonosítást, két nappal később pedig kapcsolatba lépett vele az amerikai titkosszolgálat, és megköszönték a figyelmeztetést.

 

A Twitter ugyanakkor tagadja, hogy ilyesmi történt volna, szerintük ugyanis az amerikai elnökválasztás kampányában különösen és kiemelt módon figyelnek a legfontosabb felhasználói fiókokra.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: Donald Trump Twitter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket