Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Az Algériába utazó Szijjártó Péter a budapesti repülőtéren értékelte az elmúlt napokban szinte fagypontra jutott ukrán-magyar kapcsolatokat. A feszültség oka az ukrán külügyminisztérium lépései, miszerint bekérették a magyar nagykövetet, két magyar kormányzati tisztségviselőt pedig vélhetően kiutasítanak Ukrajnából. Kijev mindezt azzal indokolja, hogy Magyarország beleavatkozott az ukrán belpolitikai folyamatokba.

 

„Ezt a döntést szánalmasnak és nonszensznek tartjuk. A közlés módja pedig kulturálatlan“- értékelte a lépést a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter nem tudja pontosan, hogy mire gondolt az ukrán fél akkor, amikor arról beszélt, hogy Budapest beleavatkozott az ukrán belügyekbe.

 hirdetes_300x300  

 


„Nem tudom, hogy arra gondolt-e, hogy néhány héttel az ukrajnai önkormányzati választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át tőlem Kárpátalján azt az 50 lélegeztető gépet, amelyet nekik adományoztunk és amelyek alapvető fontosságúak voltak a kárpátaljai kórházak működtetésének fenntartása és a koronavírusos betegek ellátásának érdekében.

 

Vagy arra gondolt-e magyar kormányzati beavatkozásként, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa irányába?

 

Vagy arra gondolt-e esetleg, hogy néhány nappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzuk nekik az egyik legszennyezettebb kárpátaljai kisfolyó illetve vizének megtisztítását“

 

– fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

 

A magyar fél szerint nonszensz az a hivatkozás is, hogy a magyar nemzeti közösséggel való kapcsolattartás beavatkozást jelentene az ukrán belügyekbe, hiszen minden létező európai és nemzetközi jogszabály világosan beszél arról, hogy a kisebbségi ügyek,a kisebbségi jogok érvényesülése azok semmilyen módón nem tekinthető belügynek.

 

„Sajnos ezzel a döntéssel az ukrán külügyminisztérium nem mást üzen, mint hogy Ukrajna le kíván mondani az eddigi erőfeszítéseinek a folytatásáról az európai, illetve euró-atlanti integráció vonatkozásában. Hiszen az ukránok pontosan tudják, hogy mind az EU-ban, mind a NATO-ban minden tagállam támogatása és egybehangzó egyetértésére, döntésére van szükség ahhoz, hogy új országokkal az együttműködést szorosabbra fűzzük. És ez a döntés nem mást üzen, minthogy ők lemondtak arról, hogy Magyarország támogassa az ő integrációs törekvéseiket“

 

– hangsúlyozta Szijjártó.

 

A politikus rámutatott arra is, hogy elemzők szerint az ukrán kormányzó párt rendkívül gyenge szereplése miatti frusztráltság is szerepet játszhatott ebben a „rendkívül kulturálatlan és nonszensz döntésben. Én ezt nem tudom, hogy így van-e.“

 

Elmondása szerint Magyarország továbbra is készen áll a jószomszédi kapcsolatra és a párbeszédre, de az elmúlt hetek, hónapok rendre azt mutatták meg, hogy ez a szándék egyoldalú.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!