Nyitókép: Euronews

 

Örmény tüntetők kormányhivatalokat fosztogattak hétfőn este Jerevánban a számukra előnytelen azeri-örmény békemegállapodás hírére. A dühös tömeg a miniszterelnöki hivatal elé vonult, és ott tiltakozott.

 

Tüntetők hatoltak be a parlament és a kormány épületébe, megverték a házelnököt

 

Nikol Pasinján örmény kormányfő hétfő délután jelentette be Facebook-oldalán, hogy orosz közvetítéssel aláírta a békeegyezséget Azerbajdzsánnal a hegyi-karabahi konfliktus lezárására.

 hirdetes_300x300  

 

Armenia-Azerbaijan clashes: Live news | Asia | Al Jazeera
Kép: aljazeera.com

Hegyi-Karabah vitatott hovatartozású terület, 1994 óta csak tűzszüneti egyezséggel zárták le a konfliktust. A fegyveres összetűzések szeptemberben lángoltak fel újra, több tűzszüneti egyezség született, de a felek egyiket sem tartották be. A hétvégén az örmény csapatok jelentős területeket vesztettek, az azeri hadsereg elfoglalta a terület második legnagyobb városát, Susát.

 

„Ma, november 9-én Alijev azeri elnök, Pasinján örmény miniszterelnök és én, Oroszország elnöke aláírtunk egy megállapodást, amelynek értelmében kedd éjféltől a hegyi-karabahi konfliktuszóna területén a felek teljes tűzszünetet rendelnek el és minden katonai tevékenységet beszüntetnek”

 

– közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

Turkey backs Azerbaijan in war with Armenia as Russia stands by
Az orosz és az azeri elnök. Kép: al-monitor.com

 

Az új egyezmény értelmében Azerbajdzsán gyakorolja majd az ellenőrzést a hat hét alatt elfoglalt területek felett, Örményország pedig további körzetekből is kivonja katonáit. A köztes zónákban orosz békefenntartók felügyelik majd a fegyvernyugvást.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!