Nyitókép: archív

 

Frissítve: 15.54 Miközben a világ vezetői sorra küldik üdvözlő távirataikat Joe Bidennak az amerikai elnökválasztáson való győzelem után, az USA egyik ősi ellenfele egyelőre gyanúsan csendben van, írja a Washington Post.

 

Kim Dzsong-un hétfőn köszöntötte ugyan a kambodzsai királyt az ország függetlenségének 67. évfordulója alkalmából, de Amerikával kapcsolatban néma maradt.

 

Mi több, az észak-koreai állami propaganda is szó nélkül hagyta a múlt héten az amerikai elnökválasztást, helyette a cementgyártás aktuális számairól és az ország önfenntartóságáról beszélt.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai lap szerint feltételezhető, hogy Pchjongjangban nem éppen a legvidámabb a hangulat és Kim már az újabb rakétatesztelésekre, vagy egyenesen atombomba tesztekre készül.

 

Biden a második elnökjelölti vitában egyenesen lókötőnek nevezte Kimet, és Adolf Hitlerhez hasonlította őt. Tavaly Biden hasonló megjegyzésére reagálva az észak-koreai média nemes egyszerűséggel ugató kutyának nevezte, akit halálra kell verni.

 

Barack Obamával ellentétben Donald Trump tárgyalásokra törekedett Észak-Koreával, háromszor találkozott is Kimmel, akivel az atomfegyver-leszerelésről is tárgyalt.

 

Ha kicsi, de reális esély volt arra, hogy ha Trumpnak sikerül duplázni, diplomáciai úton előrelépést érhet el Pchjongjannal, nyilatkozta Andrei Lankov, a szöuli egyetem történésze, aki az észak-koreai fővárosban is tanult.

 

A Washington Post elemzéséről bővebben a cseh hírügynökség számol be.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!