Nyitókép: Euronews

 

A terrorizmus elleni fellépés fokozásáról tanácskoztak az uniós belügyminiszterek. Az ügy a franciaországi és a bécsi merényletek után került napirendre.

 

A tervek szerint erősítenék az unió külső határait és a közös informatikai rendszert és fellépnének a gyűlöletkeltő internetes tartalmak ellen is. Az intézkedések fő indoka a franciaországi iszlamista erőszakhullám, illetve a bécsi terrortámadás.

 

„Tudjuk, hogy a franciaországi támadások esetében a terrorista szervezetek az interneten szólítottak fel bosszúra a Charlie Hebdo karikatúrák bemutatása után. Számomra ez megerősíti azt, hogy szabályozni és akadályozni kell az internetes terrorista tartalmakat”

 

 hirdetes_400x285  

– mondta az unió belügyi biztosa, Ilva Yohansson.

 

A miniszterek szerint fontos az adatok kölcsönös megosztása azért, hogy a tagországok rendvédelmi szervei gyorsan hozzáférjenek az információhoz.

 

„Én személy szerint azt az eszköztárat hiányolom, amellyel a polgárok , legyenek akár muszlimok, vagy nem muszlimok, felvehetnék a harcot a globális dzsihádizmus, az Al-Kaida és az Iszlám Állam befolyásával. Ezek ugyanis csak szélesítik a szakadékot az iszlám két oldala között. Véget kell vetnünk annak, hogy összekeverjük az iszlámot az iszlámizmussal, a dzsihádizmussal, a vahhabizmussal, és a terrorizmussal”

 

– mondta egy francia kutató, Didier Leroy.

 

A belügyminiszterek megvitatták az Európai Bizottság szeptemberben bemutatott migrációs stratégiáját is. A bizottság egyébként decemberben mutatja be az új terrorizmus elleni stratégiáját.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!