Nyitókép: HVG

 

Különleges eszközzel rukkoltak elő a torontói University Health Network kutatói. A ClearMate segítheti az alkoholmérgezést szenvedő betegek detoxikációját. Az eljárásukkal szó szerint kilélegezhetik a szervezetükben lévő alkoholt. A hírről a HVG tech rovata számol be.

 

A különböző toxinokat, mint például az alkoholt a máj hivatott lebontani, ám a szerv egy bizonyos sebességnél nem tud gyorsabban dolgozni, vagyis a folyamatot nem lehet felgyorsítani. A szakemberek szerint azonban a tüdő is segít abban, hogy – ebben az esetben – az alkohol kiürüljön a szervezetből: amikor az alkohollal telített vér eljut a tüdőbe, hogy friss oxigént vegyen fel, az alkohol egy része a szén-dioxiddal együtt távozik a kilégzéskor.

 

A HVG cikke szerint ezt a folyamatot vették alapul a kanadai tudósok, amikor megépítették az eszközüket. A készülék abban segít, hogy a páciensek biztonságosan tudjanak hiperventilálni – vagyis úgy gyorsuljon fel a légzésük, hogy annak ne legyen káros következménye, például a beteg ne ájuljon el. A Scientific Reports című tudományos szaklapban publikált eredmény szerint az egészséges embereknél a ClearMate névre keresztelt eszköz segítségével háromszor gyorsabban távozott az alkohol a szervezetből, mint normál esetben szokott.

 hirdetes_810x300  

 

A ClearMate úgy segít felgyorsítani a légzést, hogy a betegre helyezett arcmaszk segítségével megfelelő mennyiségű szén-dioxidot és oxigént juttat a tüdőbe. Joseph Fisher aneszteziológus, a tanulmány egyik szerzője szerint az eszköz előnye, hogy az ezt lehetővé tévő szelep mechanikusan működik, így nem kell attól tartani, hogy az elektronika meghibásodása negatív hatással lenne a maszk viselőjére.

 

 

Fisherék a kísérlet során öt egészséges alannyal itattak 40 százalékos vodkát, valamint fél liter vizet, hogy enyhe részegséget érjenek el náluk. Az alkoholszintet szondával és vérminta segítségével mérték, miközben a készüléket nagyjából 30 percen át használták. Kiderült, a józanodás folyamata háromszor gyorsabb volt így, mint normál esetben lett volna.

Gizmodo szerint ugyanakkor egyelőre csak óvatosan szabad örülni az eredménynek. Egyfelől azért, mert igen kevés emberen tesztelték a módszert, másfelől azért, mert a szerkezetet alapvetően nem erre, hanem a szénmonoxid-mérgezés kezelésére fejlesztették ki. Fisher szerint azonban minél nagyobb az alkohol koncentrációja a vérben, a ClearMate annál hatékonyabb lehet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!