Nyitókép: ancient-origins.net

 

Litván búvárok és régészek egy középkori katonát azonosítottak egy tó fenekén, 9 méteres mélységben – számol be az AncientOrigins. A férfi mellett számos személyes tárgyát megtalálták, a kutatók arra gyanakodnak, hogy a harcosnak köze lehetett a régió egyik legjelentősebb várához.

 

A kelet-litvániai Asveja-tó az ország legnagyobb tava. 1998 óta komoly feltárások zajlanak a mederben, az évek során izgalmas leletek, köztük egy hajó, illetve egy 16-17. századi híd maradványai is előkerültek. A régi híd nem messze állt a mai dubingiai hídtól, és egykor a helyi várhoz vezetett.

 

Recovering the medieval soldier’s remains from Lake Asveja. (G. Krakauskas)
Kép: ancient-origins.net

 

 hirdetes_400x285  

A csontvázra a közelmúltban búvárok egy csoportja bukkant. Elena Pranckenaite régész szerint a testet iszap és homok fedte, ezt szivattyúval sikerült eltávolítani. A szakértő hozzátette, nem egy sírról van szó, az üledék csak az áramlással rakódott rá a csontvázra. Mint mondta, Litvániában különlegesnek számít a felfedezés.

 

Asveja Lake bridge seen from the Dubingiai Castle hill. (Julius/CC BY SA 3.0)
A tó, ahol a felfedezés történt. Kép: ancient-origins.net

 

Az előzetes elemzés alapján a holttest egy fiatal férfié, aki a 16. században élt. A csontváz mellett egy pár bőrcsizmát, egy övet, két kést, illetve egy kardot is feltártak, ezek alapján úgy tűnik, egy harcosra bukkantak. A korszakban létezett a Litván Nagyfejedelemség, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb hatalma volt.

 

 

A férfi halálának okát egyelőre nem tudták megállapítani, ugyanakkor feltételezhető, hogy köze volt a közeli Dubingiai várához, a térség egyik legfontosabb erődítményéhez. Lehetséges, hogy a katona egy konfliktus során esett a vízbe, és megfulladt. A maradványokat a Vilniusi Egyetem fogja átfogó elemzés alá venni.

 

Representation of Lithuanian medieval soldiers in a re-enactment. (kam.lt)
Lehetséges, hogy a katona egy konfliktus során esett a vízbe, és megfulladt. Kép: ancient-origins.net

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!