Nyitókép: Euronews

 

A tünetmentesek terjesztik a leginkább a járványt – állapította meg az amerikai járványvédelmi központ (CDC). Most közzétett útmutatójában, ezért az arcmaszk viselését javasolja mindenkinek.

 

A SARS-CoV-2 fertőzések nagy részét tünetmentesek terjesztik” – írja a kormányzati hivatal honlapján, ahol tudományos magyarázattal szolgál, miként teszi ellenőrizhetővé a járvány terjedését a maszk helyes viselése.

„A CDC és mások becslése szerint a fertőzés több mint 50%-a olyan emberektől származik, akiknél nem jelentkeznek tünetek”

 

– áll a kormányzati hivatal megállapításában.

 hirdetes_810x300  

 

Az új fertőzések legalább fele olyan emberektől származik, akik nincsenek tisztában azzal, hogy másokra fertőzők. (Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja)

A CDC kutatása szerint a vírust továbbító emberek 24%-nál nem jelentkeznek tünetek, 35%-nál pedig tünet előtti állapotot észleltek. A vírushordozók 41%-nál tapasztaltak jellegzetes tüneteket.

 

A fertőzőképesség a kutatás szerint a fertőzés utáni ötödik napon tetőzik.

 

„A fertőzés elsősorban a fertőzött emberek által kilélegzett légzőszervi cseppek (cseppfertőzés) révén terjed, amikor lélegeznek, beszélnek, köhögnek, tüsszentenek vagy énekelnek”

 

– áll a CDC tanulmányában.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!