Nyitókép: reprofoto (Fb-libe)

 

Frissítve: 10.01 Az egészség jelzőlámpája – ezt a nevet kapta az SaS járványügyi intézkedési csomagja. Végre van terve az országnak – hangsúlyozták a párt képviselői.

 

A járvány mértékétől függő, regionálisan különböző intézkedések, kártalanítás. Zöld, sárga, piros és fekete zóna, nyolc járványügyi fejezet.

 

Ahol nagyobb  a fertőzés és jobban terjed a vírus, ott szigorúbb intézkedések lennének, ahol pedig kevésbé rossz a helyzet, több könnyítés.. „A lényeg, hogy egy járás miatt ne zárjuk be az egész országban az összes éttermet” – fogalmazott a gazdasági miniszter.

 hirdetes_400x285  

 

Richard Sulík, az SaS elnöke, a szlovák kormány gazdasági minisztere bemutatta saját járványellenes intézkedés-csomagját.

 

„Ez a saját tervünk, hogy hogyan harcoljunk a koronavírus ellen, és egyben ne fojtsuk meg a gazdaságot”

 

– mondta Sulík.

 

A „házi feladatra” Igor Matovič kormányfő szólította őt fel, miután Sulík koalíciós partnerként rendszeresen kritizálta a járványellenes intézkedéseket, és legutóbb, dubaji nyaralásáról fogalmazta meg nemtetszését a túl szigorú intézkedések miatt.

 

Kép: reprofoto (Fb-live)

 

A hétfőn bemutatott csomagot Richard Sulík pártenök, gazdasgi miniszter, Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter és Jana Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke mutatta be.

 

A tervezetet ma délután 14.00 órakor átadják az országos járványügyi bizottságnak is.

 

Nyolc fejezet aszerint, hogy milyen mértékű a fertőzés az adott régióban

 

Az egyes fejezetek konkrét cselekvési tervet tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy mit tegyen az  ember adott szituációban. Például, ha vörös országból jön, vagy fertőzöttel találkozik, illetve, ha karanténban van.

 

Külön foglalkoznak a szájmaszk viselésével, mivel a maszkok működnek és „még hatékonyabb, ha a 2 méteres távolságot is betartjuk.“

 

Ingyenes, havi 15 szájmaszk a nyugdíjasoknak

 

Minden nyugdíjas postán, havonta egyszer +15 darab szájmaszkot kapna.  Ennek költségét Sulík évi 30 millió euróban határozta meg.

 

Az SaS szerint a járványügyi helyzet alatt korlátozni kell a nyugdíjasok számára az ingyenes vonatközlekedést.

 

36 körzet

 

A regionális közegészségügyi hivatalok területi eloszlását követve az SaS 36 körzetre osztaná az országot, és ott, aszerint, hogy milyen a járványügyi helyzet, különböző szigorú intézkedések lennének érvényben. Arra a kérdésre, hogy hogy akarja megakadályozni, hogy valaki a legfertőzőbb járásból zöld járásba átmenjen, Sulík nem tudott meggyőző választ adni.

 

Úgy fogalmazott, hogy ahol súlyos a helyzet, ott akár a kijárási tilalom és a közösségi közlekedés is bevezethető. Richard Sulík kritizálta, hogy a járvány kirobbanása óta eltelt hét hónap alatt sincs világos terv a fertőzöttek mozgásának követésére. Nem működik az ezzel kapcsolatos mobilapplikáció.

 

Hektikus kommunikáció

 

A terv bemutatása kapcsán Sulík kritizálta a járvány kommunikációját. „Hektikus, káosz, 2 órás sajtótájékoztatókon beszélnek a részletekről, majd másnak úgyis minden változik” – mondta Sulík.

 

A gazdasági miniszter részőről elhangzott, hogy a kormány legutóbbi ülésén szeretett volna benyújtani egy javaslatot a vállalkozások kártalanítására, de nem volt politikai akarat még csak tárgyalni sem róla,

 

Gröhling – november 30-án indulhatnak az iskolák

 

Az oktatásügyi miniszter elmondta, hogy mobil tesztelési egységek bevezetését tervezi, melyek az egyes iskolákban teszelnék le a diákokat és a tanárokat. „2-3 napon belül levezényelhető lenne, és 5-10 napos iskola bezárási idő rövidíthető lenne” – magyarázta Gröhling.

 

Az oktatásügyi minisztérium saját költségvetéséből biztosítaná ezeknek az egységeknek a finanszírozását.

 

Frissítjük.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!