Friss hírek

Amerikai elnökválasztás – Biden bemutatta leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait

Blinken, a magyar származású leendő külügyminiszter leszögezte, hogy a bevándorlás tette naggyá az USA-t

Nyitókép: Joe Biden/Facebook

 

Egy ismerős arc, John Kerry fontos megbízatást kap a megválasztott amerikai elnök új stábjában. A volt külügyminiszter feladata lesz, „hogy teljes munkaidőben küzdjön az éghajlatváltozás ellen”. A 76 éves demokrata politikus, a klímavédelemért felelős elnöki különmegbízottként – először az amerikai történelemben – tagja lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak.

 

Joe Biden új csapatából többen is fontos gazdasági-, és nemzetbiztonsági tisztségeket töltöttek be az Obama adminisztrációban, ami markáns elmozdulást jelent a Trump-kormányzat nemzetközi szövetségeket ignoráló, „Amerika az első” politikájától.

 

A leendő kormánytagok pár szóban bemutatkoztak, és elemzők szerint mondataik egyben jelezték az amerikai politika várható változásait is. Antony Blinken, az amerikai diplomácia várható irányítója a családjáról, köztük magyar felmenőiről beszélt, leszögezve, hogy a bevándorlás tette naggyá az Egyesült Államokat. Linda Thomas-Greenfield, akit Biden az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének jelöl majd, kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához.

 

Az amerikai diplomácia új irányítója tehát a magyar származású Antony Blinken lehet. Az 58 éves karrierdiplomata régóta Biden bizalmasa. Volt külügyminiszter-helyettes és Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója.

 

A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte (aki – ha a szenátus megszavazza – az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton).

 

Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára, kormánytagként az afroamerikai Linda Thomas-Greenfield várható.

 

A hírszerzés csúcsigazgatói posztját Avril Haines-nek szánja Biden, aki az első nő lehet ezen a poszton.

 

Az új pénzügyminiszternek pedig Janet Yellen-t jelölte. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED korábbi elnöke lehet az Egyesült Államok első női kincstárnoka.

 

A megválasztott elnök azt közölte, olyan csapatra van szüksége, amelyik már az első napon készen áll a munkára.

 

Euronews/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket