Géza
  • HUF: 359.63
  • USD: 1.22
  • 3 °C
  • 17 °C
Friss hírek

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

Ez Kína legnagyobb és legmodernebb fúziós reaktora

Nyitókép: HVG

 

A Tokamak HL-2M nevű fúziós reaktor már tavaly elkészült, de a vele kapcsolatos munka csak mostanában ért a végéhez.

 

Üzembe helyezte újfajta, “mesterséges Nap” néven ismertté vált fúziós reaktorát Kína pénteken. Ez Kína legnagyobb és legmodernebb fúziós reaktora, számol be róla a HVG. A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében.

 

A reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni az atommagok. Több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, amely tízszer forróbb, mint a Nap belseje. Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a “mesterséges Nap” becenevet.

 

A magfúzió az energiaelőállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

 

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél.

 

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul. Ugyanakkor nincs még egy ország, amely annyit invesztálna megújuló energiákba, mint Kína.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket