Nyitókép: Euronews

 

Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke bejelentette, hogy országa heteken belül újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez. Az USA – Donald Trump döntése nyomán – novemberben lépett ki az megállapodásból.

 

„A világ öt éve azért fogott össze, hogy tető alá hozza a klímaváltozásról szóló Párizsi Egyezményt. Az Egyesült Államok 39 nap múlva újra csatlakozik a megállapodáshoz”

 

– tweetelte épp a párizsi megállapodás ötödik évfordulójának napján Biden.

 

 hirdetes_300x300  

Arra fogjuk ösztönözni a világot, hogy tegyen további és gyorsabb lépéseket a klímaválság megoldásáért – tette hozzá a megválasztott elnök.

 

Elődje utasítására Washington november elején lépett ki az egyezményből.

 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének ügyvezető titkára Patricia Espinosa akkor úgy reagált, hogy hézag keletkezik a rendszerben, abban, hogy az országok globális erőfeszítéssel elérjék a párizsi egyezményben meghatározott célokat.

 

A 2016-ban életbe lépett egyezményt aláíró országok – a többi között – azt tűzték ki célul, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében az átlaghőmérséklet emelkedését megpróbálják legalább 2 fok alatt tartani az iparosodás előtti szinthez képest.

 

A klímaegyezményt Donald Trump mondta fel. Kihívója, Joe Biden korábban bejelentette, hogy ha megnyeri az amerikai elnökválasztást, az Egyesült Államok újra belép a klímaegyezménybe, és célul tűzi ki, hogy 2050-ig klímasemlegessé teszi gazdaságát.

 

A többek közt az üvegházhatású gázok okozta éghajlatváltozás hatásai például a tengerszint emelkedésében, aszályokban, heves viharokban, áradásokban, a gleccserek és a sarkvidéki jégtakaró olvadásában mutatkoznak meg.

 

A párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit egyébként nem az Egyesült Államok, hanem Kína veszélyezteti a leginkább.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!