Nyitókép: rendőrség Fb-oldala

 

Hatalmas felháborodást váltott ki olvasóink körében is a rendőrség által medializált lekéri szociális otthon ügye. A részletekről a Körképen is részletesen beszámoltunk.

 

Az egyébként nem hivatalos, polgári társulási alapon, egy családi házban működtetett otthon ügyfelei sorsa iránt már Jana Žitňanská (Za ľudí), a parlament szociális bizottságának elnöke is érdeklődik.

 

A politikus levelet küldött Lekér polgármesterének, a lévai regionális közegészségügyi hivatalnak és Milan Krajniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszternek is.

 hirdetes_300x300  

 

Žitňanská szerint elfogadhatatlan, hogy azok, akiknek a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb embereket kellene ápolniuk, sorozatosan kínozták és megalázták őket.

 

„Ezt a konkrét ügyet a lehető legalaposabban ki kell vizsgálni és példás büntetést kell kiszabni, hogy elriasszon mindenkit a hasonló cselekedetektől. Így nem szabad működtetni egyetlen intézményt sem,“

 

jelentette ki Žitňanská.

 

Jana Žitňanská (Za ľudí), a parlament szociális bizottságának az elnöke. Kép: teraz.sk

 

A politikus elmondta, hogy jelen esetben az is problémát jelent, hogy az Otthon melege polgári társulás nem mint bejegyzett szociális szolgáltató működött, és ügyfeleit csak mint albérlőket, szerződés alapján helyezte el.

 

„Ezzel kikerült az ellenőrző szervek hatálya alól,“

 

– mutatott rá a parlamenti képviselő.

 

Žitňanská már felszólította az illetékes tárcát, hogy alaposan vizsgálja át a hasonló eseteket. Ezeket szerinte nem elég a formális szerződéseik alapján kontrollálni, hanem meg kell nézni azt is, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak.

„Rendszerszintű megoldásra van szükség,“

 

tette hozzá.

 

A lekéri intézmény a független SocioFórum szerint horrorba illő körülmények között működött, és már 11 évvel ezelőtt is illegális, méltatlan formában kínálta szolgáltatásait az arra rászorulóknak.

 

A lévai rendőrök egy járásbeli idősotthonban razziáztak Lekéren, ahol enyhén szólva is méltánytalan körülmények uralkodtak. A rendőrség a falu lakosainak bejelentésére reagált, akik szerint az otthon idős lakói alig jutottak ki a kapun kívülre, ha mégis, akkor rendszeresen ételt kértek a helyiektől. A szociális otthonok ellenőrzésére jogosult hivatal munkatársai többször is hiába próbáltak bejutni az épületbe.

 

A razzia idején összesen 10 ember tartózkodott az otthonban, a legidősebb 70, a legfiatalabb 46 éves volt. Különböző betegségekkel küzdöttek, egy személy teljesen mozgásképtelen volt. A beltéri hőmérséklet 8,4 és 18,4 fok között ingadozott.

 

Embertelen körülmények és éheztetés – egy Lévai járásbeli idősotthonban razziázott a rendőrség

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.