Nyitókép: twitter

 

Boris Johnson miniszterelnök kész arra, hogy bejelentse: megszületett a brexit-megállapodás, tájékoztatott az Euronews. A megállapodás a többi között azért késett 11 órát, mert téves halászati adatokról vitázott az Egyesült Királyság és az EU.

 

Akár már reggel bejelenthették volna, hogy dűlőre jutottak – idézi a portál a Guardiant.

 

A megállapodás szöveg inkább politikai bejelentés, mint gazdasági egyezmény – egyszóval nem egy tipikus kereskedelmi megállapodás.

 hirdetes_810x300  

 

Viszont már részleteiben is olvasható.

 

Egyesek szerint Boris Johnson azért vonakodik a mielőbbi bejelentéstől, és azért vár az utolsó pillanatig, hogy elkerülje az ellenőrzést.

 

A brexit párt vezetője egyébként még tegnap is azt írta:

 

„A No Deal jobb annál a megállapodásnál, amit olyan emberekkel kell kötnünk, akik gyűlölnek bennünket”.

 

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo 2000 strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov EÚ, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.

 

Az egyezség szerint 2020. december 31-e után is vám és kvóta nélkül folytatódhat a kereskedelem, és marad az eddigi együttműködés biztonságpolitikai téren és a légiforgalomban is. A végső, mintegy 2000 oldalas dokumentumot még jóvá kell hanynia a kormányfőnek, Boris Johnsonnak, az Unió tagországainak és az egyes nemzeti parlamenteknek is.

 

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről született megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön.

 

Ursula Von der Leyen Michel Barnier-vel, az EU főtárgyalójával közösen tartott sajtótájékoztatóján később hangsúlyozta, a nehéz, hónapokon át tartó tárgyalások után létrejött megállapodás biztosítani fogja, hogy az unióból kilépett Egyesült Királyság a jövőben is szoros partnere marad a huszonhét tagországból álló Európai Uniónak.

 

Euronews/Teraz.sk

Megosztás:
Címkék: Boris Johnson brexit

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!