Nyitókép: Twitter

 

Frissítve: 21.34 Trump követői a kordonokat áttörve bejutottak a Capitóliumba, ahol épp Biden beiktatásának ceremóniája zajlott. A Kongresszus ülését biztonsági okokból meg kellett szakítani.

 

Az összecsapások két órával azután kezdődtek, hogy Trump beszédében a Fehér házban azt mondta, hogy soha nem ismeri el vereségét, és arra szólította fel Mike Penc alelnököt, hogy szakítsa meg a Kongresszus tárgyalását, ahol a két ház együttes ülésén épp Joe Biden győzelmének kihirdetése volt napirenden.

 

21.09

 hirdetes_400x285  

 

A PBS riportere szerint több tucat személy van az épületben, kezükben Trump zászlókkal. A felvételeken látható, hogy szabadon jönnek-mennek a Kongresszus folyosóin, mobiltelefonokkal a kezükben. Más felvételeken az is látszik, ahogy a tüntetőkre az épületben fegyvert fognak az őrök.

 

 

Az amerikai televíziós csatornák beszámolói szerint a demonstrálóknak sikerült elfoglalniuk a Capitoliumba vezető lépcsőket, és két erkélyt is az épület előtt. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük, ennek ellenére több személynek sikerült bejutnia az épületbe.

 

 

 

A biztonsági szolgálat ezt követően lezárta az épületet.

 


Az ostrom Donald Trump washingtoni beszédét követően indult.

 

 

Mike Pence alelnököt pedig ki is menekítették. Washington polgármestere kijárási tilalmat vezetett be helyi idő szerint 18 órától reggel 6-ig.

 

 

A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen.

 

Trump Twitter bejegyzésben szólította fel a híveit, hogy maradjanak békések.

 

Segítsétek a főváros rendőrségét. Ők valóban az országunk pártján állnak. Maradjatok békések”!

 

További cikkünk a témában:

 

Kiszorították a Trump-párti tüntetőket a Capitoliumból, egy civil meghalt, több rendőr kórházba került

 

Körkép.sk/BBC/Hirado,hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.