Nyitókép: pinterest.com

 

A calabriai maffia több mint háromszáz tagjának bírósági tárgyalása kezdődött meg a dél-olaszországi Lamezia Termében. A ‘Ndrangheta a világ legerősebb bűnszervezete, minden kontinensen jelen van, és tagjai a közigazgatásba is beépültek.

Ndrangheta – Wikipédia
Calabira az olasz csizma hegyén. Kép: wikipedia

325 ember ellen emeltek vádat több mint 400 bűncselekmény ügyében, nemcsak maffiózók, hanem politikusok, jogászok és üzletemberek ellen is.

 

Több mint 900 tanút hallgattak ki, köztük 58 olyat, aki korábban a szervezet tagja volt, de együttműködött a hatóságokkal.

 

 hirdetes_400x285  

 

„Egyre nagyobb szükség van arra, hogy egységes igazságszolgáltatási rendszer jöjjön létre Európában. Az olasz maffia fokozatosan terjeszkedik Közép- Észak- és Kelet-Európában is. Azért vannak ott, hogy kokaint áruljanak, és mindenekelőtt azért, hogy pénzt mossanak. Ennek az az oka, hogy azokban az országokban enyhe az igazságszolgáltatási rendszer, és egyáltalán nincs politikai szándék arra, hogy fellépjenek a pénzmosás ellen”

 

– magyarázta Nicola Gratteri ügyész.

 

A perben a ‘Ndrangheta politikai és üzleti kapcsolatrendszerét is fel akarják tárni.

 

A zárt ajtók mögötti tárgyalást direkt erre a célra épített hatalmas bunkerteremben tartják. Ehhez hasonló pert több mint harminc évvel ezelőtt, 1986-ban a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet tagjai ellen rendeztek Palermóban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!