Nyitókép: novinky.cz

 

Andrej Babiš (ANO) hétfőn felkéri a törvényhozást, hogy hosszabbítsa meg az országban érvényes, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. A kormányfő szerint várhatóan újabb 30 nappal tolják ki a határidőt.

 

„A jelenleg érvényes veszélyhelyzet határideje január 22-én lejár. A kormány ezért hétfőn összeül és dönt. Úgy gondolom, hogy újabb 30 nappal meghosszabbítjuk a veszélyhelyzet érvényességét,”

 

– nyilatkozta Babiš.

 

 hirdetes_300x300  

A járvány miatt Csehországban tavaly október 5-e óta van érvényben a veszélyhelyzet. Az érvényesség meghosszabbítását a magas fertőzésszám és a kórházban fekvő betegek magas száma is indokolja.

 

A veszélyhelyzet lehetővé teszi a kormány számára, hogy érvényben maradjanak a legfontosabb járványügyi intézkedések, mint például a kijárási korlátozás, az üzletek zárva tartása, illetve egyes szolgáltatások átmeneti leállítása.

 

Csehországban a legfrissebb számok szerint jelenleg mintegy 150 ezer fertőzött van. Pénteken 9 230 új esetet jelentettek, ami harmadával kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. Nőtt azonban a pozitivitás, mely immár 30 százalék. A kórházakban négy nap után 7 ezer alá csökkent a betegek száma.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!