Nyitókép: webnoviny.sk

 

Szlovákia szeretné csökkenteni a forgalomban levő egy- és kétcentesek mennyiségét. Ezt a célt szolgálja az ártörvény módosítása. A pénzügyminisztérium ennek érdekében szeretné kerekíteni a vásárlások végösszegét.

 

A javaslat szerint a kerekítés matematikai eredménye nullszaldós lesz. Azaz szempont, hogy se az eladó, se a vevő ne fizessen rá, de ne is keressen rajta. A tervezet értelmében csak készpénzfizetés esetén kerekítenék a végösszeget.

 

„Ezzel a megoldással egyszerűsödik a készpénzforgalom, csökkennek a vállalkozók terhei és az egy-, illetve kétcentesek banki beváltásának költségei is. A lépés környezetvédelmi szempontból is pozitív, hiszen kevesebb műanyagot használnak majd a csomagolásukra és szállításukra,“

 

 hirdetes_810x300  

magyarázta a pénzügyminisztérium sajtóosztálya.

 

Szlovákia ezzel a lépéssel csatlakozik az eurozóna többi tagállamához, akik nemzeti hatáskörben már szintén döntöttek erről a lépésről. A legkisebb eurós pénzérmék mindenesetre egyelőre érvényben és forgalomban maradnak. Megszüntetésükről az Európa Tanács, az eurozóna, az Európai Központi Bank és az EP hivatott dönteni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:
Címkék: egycentes kétcentes

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!