Nyitókép: teraz.sk

 

Donald Trump nem készül arra, hogy saját magának és családjának is elnöki kegyelmet adjon, írta neve elhallgatását kérő jól értesült forrására a Reuters.

 

Trump az elmúlt hónapban egy sor elnöki kegyelmet adott, vasárnap pedig találkozott a tanácsadóival, hogy együtt megalkossák azt a több mint 100 nevet tartalmazó listát, akiknek kedden, azaz elnökségének utolsó napján kegyelmet adjon.

 

A CNN szerint a listán rajta van egy bizonyos Salomon Melgen ismert orvos is Palm Beachből, akit több tucat csalásért ítéltek el.

 hirdetes_810x300  

 

A Fehér Ház tanácsadói korábban elmondták, hogy beszéltek Trumppal arról, hogy részesítse-e elnöki kegyelemben saját magát is. Egyesek óva intették ettől Trumpot, mondván, hogy ezzel azt az érzést keltené, hogy bűnös.

 

Egyes jogi szakértők szerint egy ilyen elnöki kegyelem alkotmányellenes lenne, mert sérti az alapvető elvet, hogy az elnök nem lehet saját maga bírája. Mások szerint viszont a kegyelem intézménye elég általánosan van megfogalmazva az amerikai alkotmányban, így ez a lehetőség nincs teljesen kizárva.

 

Az amerikai Kongresszus, ahol most a demokraták vannak többségben, múlt héten vádemelést indított (impeachment) Trump ellen a Capitoliummal kapcsolatos történések miatt. Ha a Szenátus bűnösnek találná, az derékba törheti Trump esetleges terveit, hogy 2024-ben újra induljon az elnökválasztáson.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!