Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Friss hírek

Az Európai Bizottság kritizálja Magyarországot az orosz vakcina jóváhagyása miatt

Magyarország bevásárolt orosz vakcinából, majd a nap végére jött a brüsszeli kritika

Nyitókép: Szijjártó Péter Fb-oldala

 

Az Európai Bizottság szerint Magyarország különutas vakcinapolitikája gyengíti az EU közös igyekezetét az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban.

 

A magyar hatóságok zöld utat adtak a Spuntik V orosz oltóanyagnak, Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter pedig ma Moszkvában már vásárolt is 2 millió darabot belőle az ország lakossága számára.

 

Az orosz vakcinamennyiség az elkövetkező 3 hónapban érkezhet Magyarországra, januárban 600 ezer, februárban 1 millió, márciusban pedig 400 ezer darab. Orbán Viktor kormányfő Sputnik, hogy a vakcina életet ment, ezért Magyarország érdeke, hogy minél gyorsabban minél több oltóanyagot tudjonbe szerezni. Péntek reggeli rádióinterjújában egyúttal Brüsszelt kritizálta a túl lassú vakcinabeszerzés miatt.

 

A nap végére jött a válasz az EU-tól. Brüsszel elhatárolódik a magyar döntéstől az orosz vakcina jóváhagyását illetően. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy a tagállamok korlátozások nélkül, egyénileg is tárgyalhatnak másokkal.

 

„Rajtuk múlik, hogyan járnak el más vakcinák jóváhagyását illetően saját területükön. Ilyen esetben azonban vállalniuk kell a felelősséget is a döntésükért,“

 

fogalmazott De Keersmaecker.

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

Orosz tudósok szerint a Spuntik V vakcina 95 százalékos hatékonyságú, de független kutatások egyelőre nem állnak rendelkezésre.

 

Az orosz hatóságok már kérték az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) a SputnikV jóváhagyására. Angela Merkel szerint , ha ez bekövetkezik, Berlin segíteni tud a megfelelő mennyiség előállításában.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket