Nyitókép: economictimes.com

 

Egyre több vélekedés merül fel a sajtóban arról, hogy a vakcinagyártó vállalatok nyerészkedni próbálnak a védőoltásokon, kihasználva az óriási keresletet.

 

Az Európai Unió például hiába rendelkezik érvényes keretszerződéssel a Pfizer/BioNTech-al, a Modernával, vagy az AstraZenecával is, a gyártók nem szállítják időben és a megadott mennyiségben a védőoltást. Ehelyett különféle kifogásokat keresnek, gyártáskapacitási problémákra beszélik ki magukat, stb.

 

Pedig a nagy gyógyszergyára esetenként több százmilliós állami tágomatást kaptak programjaikhoz, fejlesztéseikhez az elmúlt időszakban. A járvány kitörése óta még inkább.

 hirdetes_300x300  

 

A gazdag országok a lista élén

 

Hogy 100 emberre számítva a  lakosság milyen arányban van beoltva, a világ négy legjobb mutatóval rendelkező országa közül két arab. Az első helyen a zsidó ország Izrael (55 fő), a másodikon az Egyesült Arab Emirátusok (32 fő), a harmadikon Nagy-Britannia (13 fő), a negyediken Bahrain (10 fő) szerepel.

 

 

Brüsszel már kénytelen volt vizsgálatot indítani az egyes gyógyszergyárakban, hogy ellenőrizze a kiesés valódi okait. A brit AstraZenecát nemes egyszerűséggel megzsarolta, hogy ha nem szállítja le időben a megadott mennyiséget, akkor határellenőrzést vezet be Észak-Írország és Írország között.

 

Matovič: A milliomosok Dubajba járnak beoltatni magukat

 

A nyerészkedés tényét erősítette meg Igor Matovič kormányfő is a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában, amikor azt mondta, hogy gazdag emberek Dubajba járnak beoltatni magukat. Ugyanúgy elismerte, hogy ha magánvállalatok, gyógyszertárak úgy döntenek, hogy kommersz alapon pénzért fogják beoltani az embereket a saját maguk által beszerzett vakcinákkal, az állam tehetetlen lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Dubai védőoltás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!