Nyitókép: rp.pl

 

Tavaly a járvány miatt Lengyelországban csökkent a születések száma, és ez a jelenség feltehetőleg idén is tapasztalható lesz – írta szerdán a Rzeczpospolita napilap a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataira hivatkozva. A kormány elemzései azonban ettől eltérő tendenciát jeleznek.

 

A GUS szerint tavaly mintegy 115 ezerrel csökkent a nagyjából 38 milliós Lengyelország lakosságának a száma, és ez nemcsak a – mindenekelőtt a koronavírus-járvány okozta – magasabb halálozás, hanem a kevesebb születés rovására is írható – olvasható a lapban.

 

A GUS-nak a tavalyi évre vonatkozó előzetes összesítései 355 ezer élveszületést tartanak számon, ami mintegy 20 ezerrel kevesebb, mint az előző évben – olvasható a cikkben.

 hirdetes_300x300  

 

A lap Piotr Szukalski demográfus professzort idézi, aki szerint a lengyelek a járvány okozta bizonytalan helyzetben, az egészségügyi szolgáltatások korlátozott elérhetősége miatt halaszthatják el a gyermekvállalást.

 

Szukalski szerint ez a tendencia idén is folytatódhat, annál is inkább, mert most érnek szülőképes korba a demográfiai hullámvölgy évfolyamai.

 

A Rzeczpospolita rámutat a házasságkötések csökkenő száma és a születések száma közötti összefüggésre is. Szukalski szerint az esküvőt tavaly elhalasztók közül többen a jövőben sem kötnek házasságot, mert – mint érvel – a gazdasági zárlat és a távmunka nem kedvez a párkapcsolatoknak.

 

A napilap viszont a párkapcsolatok stabilitását illetően rámutat arra, hogy a GUS adatai szerint tavaly mintegy 14 ezerrel kevesebb házasság végződött válással, mint 2019-ben.

 

A kormánnyal szemben távolságtartó Rzeczpospolitában megfogalmazott kilátások ellentétben vannak a lengyel pénzügyminisztériumnak a következő évekre vonatkozó, tavaly decemberi előrejelzésével, mely szerint a termékenységi ráta a tavalyi 1,36-ról a kormány családtámogatási politikájának hatására 2025-ig 1,46-ra fog növekedni.

 

A GUS holnapján elérhető adatok szerint a születések száma 2018-ban is csökkent, mégpedig 13 ezerrel. Évi viszonylatban csökkent a termékenységi ráta is – míg 2018-ban egy nőre 1,43 gyermek jutott, 2019-ben ez az adat 1,42-t tett ki.

 

Lengyelországban az 500 plusz családtámogatási program bevezetése után, 2015 és 2017 között a termékenységi ráta jelentős növekedését regisztrálták.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!