Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: 11.31 Nem sikerült eltörölni a kettős nemzetiség lehetőségét a népszámlálási íveken. A Statisztikai Hivatal a mai napon visszavonta tervezetét, így marad a Most-Híd által szorgalmazott verzió, értesült a Körkép.sk.

 

A hivatalos indok szerint annyi hozzászólás érkezett a tárcaközi egyeztetés során a tervezethez, hogy február 15-ig, amikor a népszámlálás elkezdődik, a Statisztikai Hivatal nem tudta volna kiértékelni azokat.

 

Portálunk megkereste Gyimesi Györgyöt (OĽaNO), aki szorgalmazta a magyarok és a ruszinok által is támogatott egy nemzetiség visszaállításának lehetőségét.

 hirdetes_300x300  

 

„Megint döntött a szlovák többség a fejünk felett, mert a magyarok nem ezt akarták.”

 

– nyilatkozta Gyimesi a Körképnek. A politikus hozzátette, hogy akkor kellett volna rögtön lesöpörni a tervezetet, amikor az évekkel ezelőtt először felmerült.

 

Úgy tudjuk, a vita végül azon dőlt el, hogy a kulturális minisztérium nem volt hajlandó visszavonni a kettős nemzetiség védelmében tett hozzászólását. A tárca a Za ľudí kezében van, a kettős nemzetiség lehetőségéhez főleg Kumanová államtitkár ragaszkodott.

 

A Körkép.sk, látva a nagy liberális nyomást a magyarság számára kedvezőtlen döntés érdekében, már napokkal ezelőtt előre vetítette cikkében a mostani határozatot.

 

Szlovákiában eddig egy nemzetiséget lehetett csak feltüntetni, a Most-Híd kormányzása alatt 2019-ben azonban a vegyespárt változtatott ezen, elsősorban a cigány lakosságnak kedvezve.

 

Király Zsolt: Ez a harc volt a végső?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.