Nyitókép: youtube

 

A jégdarabokkal teli árhullám két vízi erőműben is kárt okozott, elsodort öt hidat az Alaknanda folyamrendszeren és tönkretette az utakat.

 

Az Indiában történt szerencsétlenségben eddig legkevesebb 15-en vesztették életüket. Az ország északi részén vasárnap lezúdult árhullám következtében további 160 személy eltűnt.

 

A tragédia vasárnap történt a reggeli órákban Chamoli járásban a Himalájában, India északi részének Uttarákhand államában, mintegy 2000 méter tengerszint feletti magasságban. A leszakadt gleccser, majd a lezúduló lavina a folyóba ömlött, villámgyorsan árhullámot idézve elő, mely elsodort mindent, ami az útjába került. Beleértve a vízi erőműveket és hidakat is.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az egész éjjel zajló mentési munkálatok során eddig 15 holttestet találtak. Az áldozatok, illetve eltűnt személyek többsége a vízi erőműben dolgozott.

 

 

A hatóságok, mentve a lakosságot kiürítették a folyó melletti falvakat. A Himalájában eredő Alaknanda folyó a Gangeszba ömlik.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Uttarákhand, alaknanda,
Így néz ki a terület normális körülmények között. Kép: istockphoto.com

 

A tragédia után röviddel 202 eltűnt személyt jelentettek, 25 embert azonban sikerült megtalálni, nyilatkozta a sajtónak Asok Kumar helyi rendőrfőnök.

 

Kumar elmondta továbbá, hogy a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, az egyik csatornából sikerült kimenteni az ott rekedt 30 erőműmunkást. A hatalmas károk elhárítására az egész országból érkeznek mentőegységek, beleértve a búvárokat és a tengerészeket is.

„Vasárnap további 12 személyt hoztunk felszínre az egyik csatornából,”

 

– jelentette a mentőegységek szóvivője, Vivek Pandey. Mint elmondta, a legnagyobb problémát tagolt terep, a hideg, valamint a sár és a sok törmelék okozza.

 

A hegyi terek és a romló életkörnyezet szakértők szerint nem először okozott már természeti csapást a térségben. Uttarákhand államot 2013-ban erős monszun sújtotta. A 90-es években földcsuszamlások okoztak súlyos károkat több mint 6 ezer ember halálát okozva.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!