Nyitókép: időkép.hu (Kőszegi-hegység, Ráduly László)

 

Ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás és széllökés miatt is adtak ki első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket csütörtökre.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán  közölte: késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani.

 

Estétől a nyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az ország keleti részén akár több milliméter vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó valószínű. A hó minősége a váltás után átmenetileg tapadó lehet, de viszonylag rövid idő elteltével már mindenütt porhó várható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat.

 hirdetes_400x285  

 

Erős szélre is figyelmeztetnek a Nagymihályi, Tőketerebesi, Kassa-környéki és Rozsnyói járásban. Kép: shmu.sk

 

A várható hóvastagság térbeli eloszlásában jelentős a bizonytalanság. Szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Helyenként ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat – erre nagyobb eséllyel a keleti vidékeken lehet számítani. A Bodrognál (a Nagymihályi és Tőketerebesi járásban) továbbra is másodfokú árvízveszély van érvényben.

 

 

 

 

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra mínusz 9 és plusz 5 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet. A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak.

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.