Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Friss hírek

Beoltottság: Lakosságarányosan Szerbia az élmezőnyben

A V4-ek terén jelenleg Lengyelország és Szlovákia áll a legjobban.

Nyitókép: MTI

 

Átvette a vezetést Szerbia a kontinensen, lakosságarányosan ott oltották be a legtöbb embert koronavírus-elleni vakcinával. Az országban hétmillióan laknak az első adagot több mint 550 ezren kapták meg. A tervek szerint február végére a szerbek 15 százaléka be lesz oltva.

 

Szerbia azonban nem az EU oltási tervén keresztül szerezte be a vakcinákat: amerikai, orosz és kínai oltóanyaggal oltanak. A kínai Sinopharm vakcinából január közepén egymillió adag érkezett az országba, de további szállítmányt várnak, illetve az orosz Szputnyik V oltóanyagból is rendeltek 2 millió adagot még januárban.

 

A szerb elnök szerint édesanyja az egyik vakcinának köszönheti az életét:

 

“Így a saját példámon keresztül érzem, hogy valami jót tettünk az emberekért”

 

– mondta Aleksandar Vučić.

 

Hozzátette, szó szerint könyörgött az oltóanyagokért a kínai és az orosz tisztviselőknél. Most viszont ő került olyan helyzetbe, hogy adhat a közeli országoknak.

 

“Megtehetjük, hogy egy nagyobb mennyiségű oltóanyagot küldünk szomszédunknak, Észak-Macedóniának. Utána majd meglátjuk, de szükségünk van arra, hogy a szomszédos országokban is be legyenek oltva az emberek, ahogy nálunk is”

 

– mondta a szerb elnök.

 

 

A V4-ek terén jelenleg Lengyelország és Szlovákia áll a legjobban. Utóbbi az elmúlt napokban európai második az oltottsági tempó gyorsaságát illetően. Őket Magyarország, illetve Csehország követi.

 

Közben a Visegrádi 4-ek találkozóján Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia elnökei a tömeges oltásról tárgyaltak – és gyorsabb szállítást sürgetnek a gyártóktól.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket