Nyitókép: poliklinikarazusova.sk

 

Az egészségbiztosítóknál már nagyban zajlanak az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy egyes csoportok és gyógyszerek esetében nem fog kelleni hozzáfizetnünk a gyógyszer árához. Azaz ingyenessé válnak. Az erről szóló jogszabályt még múlt héten fogadta el a parlament.

 

A törvény értelmében a hat éves kor alatti gyerekek számára már idén áprilistól életbe lép a gyógyszerek árához való hozzáfizetés eltörlése. Egyes nyugdíjas csoportok esetében ugyanez a rendelkezés 2022 januárjától lép életbe.

 

De vigyázat: az indokolatlan gyógyszerfelhalmozás, visszaélések és pazarlás – mert sajnos ezekre is rengeteg példa van, mely összeadódva komoly anyagi megterhelést jelent az államnak –  megelőzésére a hozzájárulás eltörlése csak azon gyógyszerekre vonatkozik, amelyek legalább részben a közegészségügyből vannak fedezve.

 hirdetes_400x285  

 

A nulla eurós hozzájárulás az adott referenciacsoport legolcsóbb gyógyszere szerint lesz alkalmazva.

 

Matej Štepianský, a Dôvera biztosító PR specialistája a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy a jogszabály-változtatás várhatóan 57 millió euró hiányt jelent majd évente az egészségbiztosítóknak, melyet saját megtakarításokból kell fedezniük.

 

„Ezek a megtakarások azokban reálisan nézve elérhetetlenek, ami azt jelenti, hogy utólagos állami támogatás nélkül radikális spórolásra lesz szükség. Az egészségbiztosítók gazdálkodásában a járványügyi intézkedések is komoly hiányt okoznak. Ezért abban bízunk, hogy a Covid-19-el kapcsolatos 1 milliárd eurós állami tartalékból jut a közegészségügyi rendszerbe is,“

 

– fogalmazott.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.