Nyitókép: teraz.sk

 

2020 első negyedévében keményen beütött a koronavírus-járvány, de Kína gyorsan felállt belőle, és a tavalyi év végére túlszárnyalta az előző évi rekordot is.

 

Kína tavaly megelőzte az USA-t, és az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált, jelentette az Eurostat.

 

A második helyen az USA, a harmadikon az EU-ból tavaly kilépő Nagy-Britannia áll.

 hirdetes_300x300  

 

Kínában leginkább az európai luxusautók iránt van nagy kereslet, míg Európába az ázsiai országból leginkább egészségügyi és elektronikai termékek áramolnak.

 

Az USA trónvesztésének legfőbb oka, hogy az EU és Kína igyekszik tető alá hozni közös befektetési keretegyezményét, ami jobb pozíciót jelenthet az európai vállalatok számára a kínai piacon.

Az Eurostat szerint tavaly 586 milliárd eurót tett ki az EU és Kína közti kereskedelmi mérleg, míg az USA esetében ez 555 milliárd euró.

 

A statisztikai adatok alapján tavaly 2,2 százalékkal, 202,5 milliárd euróra emelkedett a Kínába irányuló európai export, míg ellenkező iránya 5,6 százalékkal, 383,5 milliárd euróra nőtt. Az Amerikába irányuló export ugyanakkor 13,2 százalékkal, az import pedig 8,2 százalékkal esett vissza

Az európai-amerikai gazdasági kapcsolatoknak nem kedveztek a sorozatos védővámok, melyek az acélt, a francia pezsgőt, vagy az amerikai Harley-Davidson motorokat is érintették.

Az Eurostat alapján 2020-ban visszaesett az EU – Nagy-Britannia közti kereskedelem volumene is, mégpedig több mint 13 százalékkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!